Ce este diabetul zaharat?
Este o boala caracterizata prin valori anormal de mari ale glicemiei (concentratia glucozei din sange)

Care este valoarea normala a glicemiei?
Valoarea normala a glicemiei, pe nemancate (dupa minimum 8 ore de repaus alimentar) este intre 70 si 110 mg/dl

Valorile diabetului zaharat
Diabetul se defineste prin glicemie mai mare sau egala cu 126 mg/dl (pe nemancate) sau o glicemie mai mare sau egala cu 200 mg/dl, indiferent de momentul recoltarii (inainte sau dupa masa)

Stari anormale
In afara de diabetul zaharat exista stari in care toleranta la glucoza este anormala :
– glicemie pe nemancate cu valori intre 110 mg/dl si 126 mg/dl
– glicemie cu valori intre 140 mg/dl si 199 mg/dl la doua ore dupa administrarea a 75 g glucoza oral (test de toleranta la glucoza)

Aceste doua stari, chiar daca nu intrunesc criteriile de diagnostic pentru diabetul zaharat, influenteaza negativ starea de sanatate, sunt stari ,,prediabetice”.

Tipuri de diabet

1. diabet zaharat tip 1 (denumit insulino dependent)
2. diabet zaharat tip 2 (non-insulinodependent)

Diabetul zaharat tip 1
Se caracterizeaza prin lipsa absoluta a insulinei, cauzata de distrugerea celulelor beta din pancreas. Agresiunea se datoreaza propriului sistem imun, care nu mai recunoaste aceste celule si, considerandu-le straine, le ataca si le distruge. Pacientii cu acest tip de diabet pot avea orice varsta si necesita tratament cu insulina pentru supravietuire.

Diabet zaharat tip 2
Este cea mai frecventa forma a bolii si se caracterizeaza  prin faptul ca celulele raspund insuficient la actiunea insulinei, prin epuizarea celuleor beta pancreatice.Acest tip de diabet apare ca urmare a unor defecte genetice, care induc blocaje pe calea de actiune a insulinei. Nu intotdeauna defectul genetic se transforma in boala, de aceea boala nu apare la toti descendentii unui diabetic. Pentru ca gena sa devina boala, este necesara interventia unor factori de mediu.

Factori de mediu care conduc la aparitia diabetului

STRESUL
– obezitatea
-sedentarismul

Acesti factori sunt consecinte ale stitlului de viata modern din ziua de astazi si pot determina aparitia diabetului la o persoana predispusa sau pot face ca ,mostenirea diabetica” sa se manifeste la varste mai tinere.
Initial diabetul de tip 2 a fost descris ca ,,diabet de maturitate”, aparand la adulti de varsta medie si varstnici. Factorii de mediu au determinat aparitia bolii si la tineri sau adolescenti. Aparitia intr-un numar din ce in ce mai mare a diabeticilor se datoreaza modificarii stilului de viata, caracterizat prin lipsa de miscare si excesul de alimente rafinate, bogate in zahar si grasimi, cu continut mare de calorii.

Ce persoane pot avea un risc mai mare de aparitie al diabetului de tip 2?
– descendentii diabeticilor
– obezii
– femeile care au nascut copii cu greutate la nastere peste 4 kg
– cei cu glicemie (pe nemancate)
– cei cu toleranta alterata la glucoza (140 mg/dl – 199 mg/dl)

Depistarea precoce a bolii inseamna un tratament corect care previne sau intarzie aparitia complicatiilor, care scurteaza viata, in medie, cu 10 ani. Un pacient descoperit cu diaget zaharat si glicemie de peste 200 mg/dl, el are boala de cativa ani.

Un articol de Dr. Cristina Spiroiu – medic primar endocrinolog