Crestinii ortodocsi praznuiesc in fiecare an pe 15 august Adormirea Maicii Domnului. In aceasta zi Fecioara Maria cade intr-un somn adanc si se inalta la ceruri cu trup si suflet. Instiintata prin intermediul unui inger ca va pleca din aceasta lume, Maica Domnului avea sa spuna doar atat: „Faca-se cu mine voia Fiului meu si Dumnezeului meu”.
Ea isi ia ramas bun de la muritori si se pregateste cu evlavie pentru viata vesnica.

Fiul Domnului primeste sufletul mamei sale
Iisus Hristos este cel care coboara pe Pamant pentru a ave grija de sufletul Mariei dupa cum urmeaza:
S-a coborat spre a primi in mainile Sale sufletul ei cel sfant, moment ce cunoaste o bogata reprezentare iconografica in Biserica Ortodoxa.

Atunci, ea a rostit: „Fiule, in mainile Tale imi dau duhul meu”. Acestea zicand, isi dadu duhul, ca si cand ar fi cazut in somn. Era o adormire, nu o moarte, de unde si denumirea sarbatorii.
Sau cel putin asa au consemnat patru parinti orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului si Sfantul Ioan Damaschin. Pentru ca in Sfanta Evanghelie nu gasim date mai precise despre sfarsitul pamantesc al Fecioarei Maria, ci numai in traditia Bisericii.

Dupa Adormirea Fecioarei Maria, apostolii i-au luat trupul cel sfant pentru a-l depune in regiunea Ghetsimani, unde, conform poruncii divine avea sa isi gaseasca odihna. De la inmormantare lipseste un singur apostol: este vorba de Toma, care, ajuns in regiunea Ghetsimani la cateva zile dupa inmormantare, cere sa o vada pentru ultima data pe Maica prea curata si pururea fecioara, Maria. Numai ca mormantul este gol, ceea ce inseamna ca a urcat la Ceruri.

Legat de aceasta sarbatoare a Adormirii Maicii Domnului nu există referinţe istorice sau biblice. Biserica Ortodoxă propovăduieşte că Maica Domnului este fără de păcat, dar şi că Fecioara Maria a avut nevoie cu adevărat să fie mântuită de Hristos – mântuită de încercări, suferinţe şi moarte din lumea aceasta. Ea a murit cu adevărat şi apoi a fost luată la Cer de Fiul ei, ca Maică a Vieţii. Desi nu a venit inca momentul in care Iisus va veni a doua oara pe pamant sa judece viii si mortii, Fecioara Maria ia deja parte la viaţa fără de sfârşit din Împărăţia Cerurilor.

Această viaţă în rai este pregătită şi promisă tuturor care „ascultă Cuvântul lui Dumnezeu şi îl păstrează”, conform Evangheliei dupa Luca (11,27-28).

Unde praznuim Adorminrea Maicii Domnului?
O data cu adormirea Maicii Domnului si ridicarea ei la Cer ia sfarsit si ultima taina din lucrarea mantuirii neamului.
Desi pe teritoriul Romaniei exista mai multe locasuri de cult inchinate Fecioarei Maria, cel mai cunoscut este pelerinajul de la Nicula, Cluj unde sunt asteptati in fiecare an pelerini in numar mare.

Manastirea este cunoscuta pentru Icoana Maicii Domnului, pictata in anul 1681 de preotul roman Luca din Iclod.

Unde mai gasim biserici si manastiri dedicate Sfintei Marii?
In Romania exista o serie de locasuri inchinate Fecioarei Maria. Printre acestea amintim:

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Iţcani. Acesta este un loc de cult ortodox din cartierul Iţcanii Vechi al municipiului Suceava, construit în secolul al XVII-lea pe ruinele unei biserici mai vechi. Biserica se află pe strada Nicolae Labiş nr. 17, în stânga şoselei ce urcă din valea Sucevei spre vechea reşedinţă voievodală a Moldovei.Biserica Adormirea Maicii Domnului din Iţcani a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava, elaborată în anul 2004, având codul SV-II-m-A-05473

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Brebeni – Olt
Monumentul reprezentativ al satului este Biserica Parohiei Rasimnicea, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, edificiu situat pe partea dreapta a drumului rutier care strabate localitatea, dinspre Brazii catre Gherghita, într-o zona apropiata de malul raului Prahova.

La poalele Tampei, in Brasovul Vechi este situata Biserica Adormirea Maicii Domnului. Aceasta se afla in apropiere de Biserica Neagra si este un monument de seama alaturi de Biserica Sfanta Treime de pe Tocile si de Biserica Sf. Nicolae din Schei.

In Constanta exista o constructie de la inceputul secolului XX, ridicata intre anii 1900-1911. Pictura murala in ulei a fost executata in jurul anului 1914 de catre pictorul Gheorghe Marinescu, elev al marelui Nicolae Grigorescu, in stil renascentist si ii este dedicata Fecioarei Maria.

In Bucuresti Preafericitul Daniel , Patriarh al Romaniei a sfintit Biserica Adormirea Maicii Domnului din Cartierul Vatra Luminoasa in luna mai a acestui an. Cu aceasta ocazie femeile au avut dreptul sa treaca prin sfantul altar. Noua biserică din cartierul Vatra Luminoasă va găzdui şi cea mai mare lucrare reprezentând Adormirea Maicii Domnului din toate lăcaşele de cult din Bucureşti.

O alta biserica dedicata Fecioarei Maria se afla in cartierul Militari. Mânăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Militari se afla pe strada Televiziunii nr. 13, în sectorul 6.
Înconjurată de case, biserica mânăstirii domină împrejurimile cu turlele ei.

Tot in Bucuresti, pe Calea Giulesti nr. 236 se afla o alta Biserica a Adormirii Maicii Domnului.
Cu ocazia acestei sarbatori am incercat sa localizez pe harta Romaniei cateva locasuri de cult importante dedicate Fecioarei Maria. Cu siguranta am omis o serie de biserici si manastiri, insa va las pe voi, dragi cititori sa continuati lista inceputa de mine.