Omul ca materie de studiu. Stiintele umaniste se preocupa neincetat de viata omului.  Istoria il plaseaza in spatiu si timp, psihologia descifreaza misterele creierului, iar Biserica face legatura dintre om si Cer. Pentru ca omul este de esenta divina, facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.

Omul, creator prin excelenta. La randu-i, omul insusi este creator prin arta si prin munca. Fara munca, omul ar fi asemeni greierului din poveste ramas flamand dupa ce a cantat o vara intreaga. Lumea s-ar opri in loc,  cu tehnologia ei cu tot.

Fiinta neobosita, omul trebaluieste din zori si pana seara pentru a culege roadele muncii sale. O data atins telul propus, ridica stacheta aspirand la o treapta si mai inalta.

Sa fii perfectionist in domeniul ales este laudabil atata timp cat nu devine obsesie. Dar nu este bine sa ravnesesti la valori materiale sau la avutia aproapelui. Macinat de  invidie si lacomie, in loc sa urci spre cer, vei cobori in neant. Este alegerea fiecaruia pentru ca dispunem de liberul arbitru. Si ne folosim de acest dar dumnezeiesc dupa bunul plac.
Cine tinteste nemurirea, incearca sa lase ceva in urma. Si o face, apeland la arta creatiei. Ea este singura care va dainui, asa cum opera lui Mozart vibreaza si azi in inimile iubitorilor de muzica clasica.

Compune muzica, poezie si alte opere de valoare, dar in viata cotidiana incearca sa te multumesti cu strictul necesar. Este suficient sa te bucuri de darul vietii si de sanatate. Banii si casele sunt supuse nimicniciei, schimbarilor economice si politice.

Inainte de a-ti folosi talentul in beneficiul stiintei sau al artei prin creatie, amintese-ti totusi sa fii om. Pana mai ieri o batranica ninsa de ani imi spunea oftand o propozitie. Acum ea a urcat la Cer, dar vorbele ei mi-au ramas vii in minte: a fi OM e lucru mare.

Ce inseamna sa fii om? Un om daruieste fara a astepta rasplata. Cel care ofera doar pentru a fi recompensat nu face o fapta buna, ci intentia sa este un schimb de marfuri.

Un om are suflet bun, este milostiv, iertator si iubitor. Altfel tot ce lasa  lumii dupa trecerea sa in alta forma de viata paleste ca valoare. Nu mostenirea materiala conteaza, ci testamentul spiritual. Asa cum parintele Argatu sau Arsenie Boca au lasat intregii natiuni odata ce si-au luat ramas bun de la aceasta lume trecatoare.

Arta de a fi om inseamna sa iubesti si sa fii generos, sa intinzi o mana de ajutor atunci cand ai ocazia sa faci o fapta buna, sa apleci capul si sa ceri iertare cand gresesti si sa fii modest la vorba si la port.

Va recunoasteti printre aceste calitati? Daca nu, analizati-va sinele si incercati sa faceti o schimbare. Si asta cat mai repede pentru ca timpul nu cruta pe nimeni.