Am timp si vreau sa inteleg mai bine, chiar in profunzime, ce este medierea. Nu vreau sa-i inteleg tehnica, asta este problema mediatorilor, pe mine ma intereseaza lucrurile fine, ce tin de armonie, de echilibru, de vibratia medierii. Unde ar trebui teoretic sa gasesc informatii? Pe Google sau pe Facebook.

Pentru ca ma intereseaza informatii corecte, trebuie sa caut detalii, raspunsuri, intrebari, comentarii. Sunt 1500 de mediatori si teoretic ar trebui sa gasesc amanunte pe cel putin 700 de site-uri. Si  asta cu atat mai mult cu cat fiecare doi mediatori isi intemeiaza  o asociatie de mediatori.

Ce spune Google despre mediere

Ce gasesc pe Google? Mari goluri informative, distante uriase intre opinii, pareri divergente, contondente, mari interese personale sau de grup. Si toate despre mediere, adica despre obiectul activitatii mediatorilor.

Ar trebui sa raman surprins? Pai sigur ca nu, ar raspunde majoritatea. De ce? Pentru ca traim in Romania, ar raspunde altii. Si totusi, de ce, ar trebui sa nu ma surprins? Pentru ca exista un singur obiect de activitate, medierea, simplu de inteles, de aplicat si fara multe batai de cap.

Chiar asa de simplu este? Exact asa. Si fac aceasta afirmatie pentru ca lucrurile simple sunt cel mai usor de inteles, iar actorii principali care complica insusi procesul de mediere sunt tocmai unii mediatori. Problema este ca nu o fac individual, ci o fac in mod organizat.

Daca esti putin atent la informatii, de altfel unele dintre ele chiar foarte bune, existente pe unele site-uri, tu ca simplu cetatean interesat de mediere, vei intelege mult mai usor decat mediatorii, ca medierea este o arta. Ca orice alta stiinta, are evident si o tehnica, insa una la nivel individual ce nu o poti prelua ca sablon. Poti deveni un celebru mediator de talie internationala, daca propria ta tehnica are stralucirea diamantului.

Medierea este o arta

Ceea ce ar fi extrem de benefic pentru mediere, si mediatorii ar trebui sa descopere acest lucru cat mai repede, este ca medierea reprezinta o ARTA. In primul rand ca medierea ar trebui sa fie propria lor arta, acolo in biroul lor, in fata omului care isi plange sufletul.

O persoana nu vine la biroul de mediator cu o problema, ci cu un suflet, iar tu in procesul de mediere aplici propria tehnica, mai mult sau mai putin slefuita, dar inainte de toate iti folosesti sufletul, sau cel putin asa ar trebui sa faci.

O alta constatare ar fi ca medierea nu ar trebui sa reprezinte obligatia mea de a ma prezenta la un mediator ca sa-mi puna o stampila pe un maldar de hartii. Asta poate sa o faca notarul. Eu ma prezint la un mediator cu un suflet, plin de obiectiv sau subiectiv, dar tu mediatorule ar trebui sa stii ca sufletul imi este ranit.

Eu nu am nevoie de stampile si hartii, eu am nevoie de inteligenta ta, de linistea ta, de echilibrul tau, de onestitatea si corectitudinea ta. Eu nu vreau nici sa ma judeci, nici sa-mi dai solutii, ci doar sa poti armoniza vibratiile a doua parti care nu se mai inteleg ca odinioara.

Mediatori cu sufletul ranit de orgolii

In dorinta mea de a stii mai multe despre mediere, stii tu mediatorule ce am reusit sa inteleg din ce am citit ? In primul rand  neimplicarea ta in propria activitate si lipsa informatiilor despre mediere. In al doilea rand, am inteles din comentariile tale pe diferite forumuri, bloguri sau pe facebook, ca tu esti mai ranit ca mine. Esti ranit in nevoile tale, in interesele tale, ale grupului din care faci parte, in orgoliul tau.

Eu te rog sa-mi explici urmatorul lucru. Daca eu vin la tine la mediere si tu deja ai sufletul ranit din simplul motiv ca nu-ti poti media propriul conflict cu un alt mediator, atunci cine pe cine mediaza, tu pe mine sau eu pe tine? Te-ai intrebat vreodata daca nu cumva tu ai sufletul mai ranit ca al meu? Pai vezi draga mediatorule, ca tu percepi medierea mai mult ca pe o tehnica pe care nu stii sa o folosesti nici macar pentru tine? Cum as putea eu sa-ti cer tie ceva ce tu nu ai?

Crezi tu ca pe mine ma intereseaza legislatia, asa cum ar trebui nici macar pe tine sa nu te intereseze? Daca aveam nevoie de legi juridice mergeam la avocat. Dar pe mine nu asta ma intereseaza. Eu vreau sa simt medierea in informatia pe care tu mi-o dai ca pe arta. Arta pentru mine inseamna locul unde tu pui suflet ca sa ma ajuti pe mine, pe tine, pe altii. Tu de fapt ar trebui sa ajuti de fapt medierea.

Eu ca umila persoana, cu un suflet uneori ranit, am inteles (asa cat se poate) ca medierea este o arta. Concluzia la care am ajuns, acum cand am citit cele 10 pagini din Google, a fost aceea ca primii care trebuie sa inteleaga ca medierea este o arta, sunt insusi MEDIATORII.

Arta medierii MEDIATORILOR

Eu ca simplu contemporan de-al tau care se informeaza, am inteles ca medierea este la inceput, chiar si pentru mediatori. Dar parca este mai necesara in primul rand mediatorilor si pe urma clientilor lor. Medierea trebuie facuta intre mediatori, intre membrii asociatiilor de mediatori, intre interesele si nevoile personale ale tuturor celor care doar cred ca ofera servicii de mediere. Acest lucru il poti intelege doar citind comentariile din forumuri. Nu trebuie sa cunosti tehnici de mediere ca sa-ti dai seama de vibratia raspunsurilor unora dintre mediatori. Cum nu este greu nici sa-ti dai seama de interesele unuia sau altuia.

Intrebari simple pentru mediatori

Eu ca simplu contemporan al tau cu mici si mari probleme, vin si te intreb:

Tu mediatorule ce ai facut pentru mediere ca doar este propria ta slujba si nu una la stat, ci chiar liberala? Important este pentru ce asociatie lucrezi sau ce poti face tu pentru a imbunatati medierea in Romania? Nu tu ai inventat-o, ai preluat-o de la altii, insa acum este de datoria ta sa te implici cu toate fortele tale, din toate colturile tarii si cu tot sufletul tau.

Important este din ce asociatie faci parte sau ce poti face tu in calitatea ta de mediator pentru a ajuta medierea? Conteaza apartenenta ta la o asociatie sau la alta sau cat de bun poti deveni ca mediator?

Te rog sa te gandesti ca eu te-am cautat pe tabloul mediatorilor autorizati, pentru ca am nevoie de o mediere. Ai acolo cateva date de identificare si stiu ca faci parte dintr-o asociatie, pentru ca ai fost obligat la acest lucru. Insa sa nu uiti ca eu astazi vin la tine la mediere, tu facand parte dintr-o asociatie si constat ca nu esti valoros. Eu maine caut un alt mediator dintr-o alta asociatie pentru ca mintea mea spune ca asociatia ta nu are oameni competenti. Eu am o problema si vreau sa-mi gasesc propriile mele solutii. Tu insa trebuie sa fii valoros pentru mine, altfel nu voi mai veni niciodata la mediere.

Si nu uita: Medierea este o arta, iar arta inseamna suflet

Asa cum analizez eu medierea, mediatorii din Romania stau drept si gandesc stramb chiar in propria lor ograda. Si spun asta pentru il consider mediator doar pe acela care are puterea si curajul sa cheme la co-mediere, ca si co-mediator, un alt mediator care face parte dintr-o alta asociatie decat cea din care el face parte. Pana atunci orice mediator sa nu uite ca medierea este o ARTA, iar eu voi veni la tine la mediere doar atunci cand sufletul tau nu va fi mai ranit ca al meu.