Calendarul crestin ortodox cuprinde zeci de sfinti, iar dupa importanta lor, Biserica ii delimitaza cu cruce rosie si cruce neagra.

Calendarul crestin.

Pentru ca majoritatea credinciosilor  vor sa respecte zilele mai importante din calendar si sa inteleaga sensul sarbatorilor, in biblioteca fiecarui crestin trebuie sa existe un calendar crestin bisericesc.

Astfel, credinciosii urmaresc mai usor datele importante din an, fie ca sunt sarbatori cu data fixa sau cu data mobila (Pastele, Inaltarea, postul sfintilor Apostoli Petru si Pavel). Totodata sunt la curent cu posturile si nuntile de peste an.

Din biblioteca crestinului nu trebuie sa lipseasca nici urmatoarele carti:

Biblia sau Sfanta Scriptura este cartea de capatai din viata fiecarui crestin. Prin intermediul Bibliei intelegem mai bine Geneza lumii, viata si activitatea sfintilor si felul in care acestia au influentat lumea crestin-ortodoxa de-a lungul istoriei.

Ce cuprinde Biblia?

Biblia cuprinde practic intreaga lucrare a lui Dumnezeu in lume, de cand a format Cerul si Pamantul, pana la Iisus.

Pe scurt, Biblia este formata din doua mari parti: Vechiul Testament sau istoria de pana la Mantuitorul Iisus Hristos si Noul Testament sau viata si invataturile Mantuitorului.

Noul Testament reprezinta inceputurile Bisericii crestin-ortodoxe.

Folosul Bibliei.

Asa cum Iisus spune, omul nu traieste doar cu paine, ci el trebuie sa isi hraneasca mintea si sufletul in egala masura cu trupul, citind pasaje biblice sau macar Noul Testament.  Se spune ca cine nu a citit macar o data din Cuvantul Domnului nu va fi iertat.

Carte de rugaciuni.


Alaturi de Sfanta Scriptura, in biblioteca oricarui credincios nu trebuie sa lipseasca o carte de rugaciuni pentru diverse trebuinte si invataturi dedicate crestinului.
Astfel invatam mai multe rugaciuni de dimineata, de seara, aflam rostul si talcul lor. In acelasi timp ne apropiem de Dumnezeu si de cele sfinte cu mai multa usurinta.

Cea mai completa carte de rugaciuni a Bisericii este Ceaslovul sau Orologiul. Asa cum v-ati dat seama, numele de “ceaslov” vine de la ceas/ora si este un adevarat ghid de rugaciuni care ne indeamna la ce ora din noapte sau zi trebuie sa inaltam rugi la Cer.

In Ceaslov sunt incluse multe slujbe bisericesti, de aceea cartea este folosita atat in biserica de catre preot, cat si in locuinta proprie de catre cei evlaviosi.

Cea mai citita si mai raspandita carte biblica este Psaltirea.
Carte de suflet existenta si in paginile Bibliei, Psaltirea cuprinde cei 150 de psalmi ai lui David grupati in “catisme”.

Ce sunt Psalmii?

Psalmii sunt rugaciuni sub forma de imne sau cantari bisericesti care exprima trairile si sentimentele incercate de om in relatia sa cu mediul inconjurator si cu Divinitatea.

Dialogul din Psalmi intre Creator si creatie este unul direct si intim. Prin intermediul Psalmilor, oamenii invata mai multe despre Dumnezeu si se apropie de adevarata Sa esenta.

Exista Psaltiri pentru trebuinte zilnice, iar in unele manastiri aceste cantari bisericesti sunt citite zi si noapte. Pentru ca ele ne ajuta sa il slavim pe Dumnezeu, ne invata cum sa cerem iertare sau ajutor Lui.

Asa cum spune Vasile cel Mare, “Cartea Psalmilor cuprinde in sine tot ce este mai folositor din toate…, este o comoara de invataturi bune, punand la indemana fiecaruia, dupa sarguinta lui, tot ce ii este de folos.”

Alte carti folositoare sufletului si mintii pe care vi le recomand sunt: Vietile Sfintilor, Proloagele, Catehismul sau Invatatura de credinta si Patericul.

Toate acestea au un rol esential pentru istoria noastra spirituala.