Ce facem cand nu ne mai putem intelege cu sotia (sotul)?

Ce sa facem cand, din cauza deosebirilor de caracter nu ne mai putem intelege cu sotia (sotul)?

Nu intelegeti ca in deosebirea caracterelor se ascunde armonia lui Dumnezeu? Micile deosebiri ale caracterelor sotilor ajuta la crearea unei familii armonioase, pentru ca unul il completeaza pe celalalt. Caracterele deosebite creeaza armonia. Vai voua, daca ati avea acelasi caracter! Ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca, de pilda, amandoi v-ati mania repede. Ati fi cu caractere blande. Ati fi dormit in picioare. Daca ati fi fost zgarciti, v-ati fi potrivit, dar ati fi mers amandoi in iad. Iar daca ati fi fost amandoi cu dare de mana, ati fi putut tine casa? Ati fi distrus-o si copiii vostri ar fi umblat pe drumuri. Daca un lemn stramb ia tot un lemn stramb, nu-i asa ca nu se vor potrivi intre ele? Ci se vor omori intr-o zi.

Dar ia ascultati ce se intampla. Dumnezeu randuieste ca unul bun sa ia un lemn stramb, ca sa-l ajute, pentru ca se poate ca acela sa aiba intentie buna, dar sa nu fi fost ajutat de mic. Stiti ce le-am spus unor soti? ,,Fiindca va potriviti, de aceea nu va potriviti”. Amandoi sunt sensibili. Daca se va intampla ceva in casa, amandoi se vor pierde cu firea si vor incepe: ,,Vai ce-am patit!” va spune unul, ,,Vai ce-am patit!” va spune celalalt. Adica unul il ajuta pe celalalt sa deznadajduiasca si mai mult. Nu-l poate intari cat de putin pe celalalt, spunandu-i : ,,Ia stai, nu este un lucru chiar asa de grav ceea ce se intampla!”

Vreau sa spun ca toate sunt de trebuinta. Dar fireste, nu trebuie sa intreaca masura, ci fiecare sa-l ajute pe celalalt in felul sau. Daca, de pilda, mananci ceva foarte dulce, simti nevoia apoi sa mananci ceva care este putin sarat. Putin sarat insa ajuta, precum si putin acru. Dar daca cel care este acru va spune: ,,Sa va faceti toti acri ca mine”, cel care este amar: ,,Sa va faceti toti amari”, atunci nu se va putea face sat.

Cuviosul Paisie Aghioritul, Viata de familie

5 răspunsuri la „Ce facem cand nu ne mai putem intelege cu sotia (sotul)?”

  1. Cu totii avem defecte si daca doi oameni vor sa convietuiasca impreuna din cand in cand este nevoie de compromisuri. Doua firi asemanatoare nu se pot completa, asa cum doua lemne strambe nu se pot modela.

  2. Cand nu ne mai intelegem cu sotul sau sotia este bine sa stam un pic si sa gandim la clipele frumoase pe care le-am petrecut impreuna. Le putem uita asa usor?

  3. Cat de adevarat!
    Cum fiecare persoana este unica si irepetabila asa ar trebui sa fie si persoanele ce formeaza un cuplu. Cel tare il va sprijini si motiva intotdeauna pe cel slab, iar cel slab il va sensibiliza pe cel tare.

  4. De cele mai multe ori are pe altcineva asa ca este mai bine sa o lasi si sa-ti cauti alta partenera … daca mai ai chef de asta dupa o casnicie de peste 20 de ani …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.