Filosofia vietii ne indeamna sa ne privim pe noi insine si realitatea inconjuratoare. Eforturile noastre zilnice cauta bunastarea pe toate planurile ei. Prin aceasta cautare gasim, cu sau fara voia noastra situatii dintre cele mai diverse cu care trebuie sa ne confruntam si pe care trebuie sa le depasim daca dorim sa fim impliniti. Atat in societatea in care trebuie sa ne randuim vietile dar si la nivel mondial apar in aceste momente, mai mult ca in alte dati, cuvinte ca: stres, remedii, relaxare, terapii, conflicte, natura, protejarea naturii, resurse neconventionale. Cu ajutorul dv. incercam sa ne oprim asupra termenului de conflict, intrucat este strans legat de rezistenta la stres si de tema site-ului, artarelaxarii.

Descrierea conflictului

Din nefericirie apar tot mai des conflicte si aici nu ne referim neaparat la conflictele armate. Pe zi ce trece, ele par a se inmulti, amplifica si provoaca senzatia ca se transforma in ceva normal. Viata de grup aduce cu sine aceasta stare, insa mai predominanta este latura sa negativa decat cea pozitiva, intrucat conflictele la fel ca si stresul poate fi atat benefic cat si distructiv. Un conflict poate genera rezolvarea unor situatii, coeziune, progres dar si ura, haos sau dezbinare. Poate a defini termenul de conflict este mai dificil, insa il putem remarca in propria persoana, in familie, la scoala, serviciu, in piata, stand la cozile primariilor, in trafic, in concediu oriunde si oricand. Care or fi oare motivele?

Definitie

Referindu-ne la persoane, conflictul insumeaza toate starile noastre afective: agresiunea, opozitia, dezacord, antagonism, neliniste, ostilitate. Este o stare de tensiune care apare cand doua sau mai multe probleme importante se suprapun. Interpretandu-l conform teoriilor orientale, conflictul reprezinta un dezechilibru. El prezinta cel mai bine trairile noastre in functie de motivatiile pe care le avem, sau trairile unui anumit grup. Se manifesta ca o stare de tensiune ce survine cand partile implicate interactioneaza pentru indeplinirea unor sarcini, luarea unor decizii sau realizarea unui obiectiv.

Clasificarea conflictelor

In viziunea specialistilor exista patru mari clase in care putem integra conflictele:
A. din punct de vedere al esentei lor
B. din punct de vedere al subiectilor care pot intra intr-un conflict
C. din punct de vedere al efectelor pe care le pot genera conflictele
D. din punct de vedere al intervalului de timp in care se petrece conflictul si al modului lor de evolutie

In continuarea articolelor, ne vom ocupa de prezentarea fiecarei clase in care se pot integra conflictele.