Cuvioasa Parascheva

Considerata ocrotitoare a Moldovei si a Bucovinei, Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost serbata si in acest an de circa 1 milion de crestini din Romania. Moastele sfintei se gasesc la Iasi din 1641 cand Tara Moldovei se afla oranduita de domnitorul Vasile Lupu. Aduse initial la Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, moastele sunt mutate in 1889 la Mitropolie.

Cateva cuvinte despre cea mai indragita sfanta din Romania
Sfanta Parascheva s-a nascut la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivat, din Tracia rasariteana. Provenita dintr-o familie credincioasa, cuvioasa Parascheva alege viata monahala de la 15 ani. Sfanta Vineri, cum mai este numita in popor, este recunoscuta si pe alte meleaguri de rit ortodox precum: Rusia, Bulgaria, Serbia si Grecia.

Celebrata pe 14 octombrie, pelerinii care se incumeta sa ajunga la Mitropolia din Iasi, sunt nevoiti sa stea  la o coada de 2-3 km ca sa se inchine la racla sfintei. Inca din 12 octombrie racla Cuvioasei Parascheva este depusa pe esplanada Catedralei Mitropolitane, pentru ca in ziua dedicata sarbatorii sa se organizeze o procesiune pe strazile din jur.  Mai multi preoti de la Mitropolie plimba racla cu moastele prin oras in ziua inchinata Sf. Parascheva.

Dupa procesiune, racla sfanta este depusa din nou in curtea Catedralei Mitropolitane pentru ca pelerinii veniti sa se poata inchina. Crestinii cred in puterea moastelor de a face minuni, de aceea majoritatea se roaga pentru sanatatea celor dragi si nu numai.

Dupa Slujba de hram, Primaria organizeaza masa pelerinilor, unde se servesc mancaruri traditionale.
Pentru ca in luna octombrie sunt asteptati in nord-estul tarii pelerini de pretutindeni, anual, la mijlocul lunii octombrie, un festival extraordinar se organizează de către municipalitatea locală: Festivalul ieşean „Sărbătorile Iaşului”.

Iasi,  oras cultural si religios

Iasul, oras mentionat pentru prima data in analele istorice de Alexandru cel Bun in 1408 este mai mult decat un centru religios. In afara de vestita Mitropolie cu 3 hramuri:  Sfânta Cuvioasa Parascheva (14 octombrie), Întâmpinarea Domnului (2 februarie), Sfântul Mucenic Gheorghe (23 aprilie), in Iasi mai puteti vizita si alte centre culturale de mare insemnatate.

Printre acestea amintim: Biserica Trei Ierarhi, Biserica Sf. Nicolae Domnesc,  Manastirea Golia, Manastirea Cetatuia, Manastirea Galata,  Universitatea “Al. I Cuza”, Parcul Copou si Teiul lui Eminescu, Bojdeuca lui Ion Creanga, Casa memoriala Vasile Pogor,  Teatru National “Vasile Alecsandri”, Muzeul Teatrului,  Biblioteca Centrala Universitara “Mihai Eminescu” si Casa Dosoftei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.