Duminica Floriilor

Semnificatia Floriilor. Floriile mai sunt denumite Sarbatoarea Stalparilor si marcheaza intrarea triumfala a lui Iisus in  Ierusalim. Mantuitorul intra in Orasul Sfant calare  pe o asina.

In antichitate cetatenii romani numeau primavara Floralia si aceasta data coincidea cu Intrarea Domnului in Ierusalim.Obiceiul pagan este inlocuit de crestini cu sarbatoarea religioasa marcata astazi de Duminica Floriilor.

Cand serbam Floriile? Calendaristic, Floriile nu au data fixa dar sunt serbate intotdeauna cu o saptamana inainte de Paste.Este unul dintre praznicele imparatesti celebrat cu mare cinste de Biserica Ortodoxa.

Multimile, formate din adulti si copii l-au intampinat pe Mantuitor cu ramuri de smochin strigand: “Osana! Bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului!…Osana fiul lui David!”

Salcia, simbol al vietii si al puritatii in credinta crestin-ortodoxa. In religia crestin-ortodoxa, ramurile de salcie, numite in vechime stalpari sunt stropite cu agheasma, sfintite si oferite credinciosilor la finalul Liturghiei. Crengutele de salcie sunt un semn care marcheaza triumful vietii asupra mortii.

Mai intai Lazar, ramas fara suflare de patru zile este inviat printr-o minune cereasca. De aceea in calendar apare Sambata lui Lazar, sarbatoare care preceda Floriile.

In aceasta perioada, Arhiereul Caiafa a spus: “mai de folos este sa moara un om pentru popor decat sa moara tot neamul.”
Si la scurta vreme dupa primirea triumfala in Ierusalim, Iisus, mielul lui Dumnezeu este vandut de unul dintre ucenicii sai.

Prin liber arbitru, Iisus Hristos alege sa isi verse cinstitul sange pentru omenire, desi se putea salva de la umilintele si chinurile la care a fost supus. Dar adresandu-se Tatalui spune doar atat: “Faca-se voia Ta.”

Acceptand cu resemnare crucificarea, a treia zi iese din mormant. Si sade de-a dreapta Tatalui sa judece viii si mortii, ne spune mai departe Crezul sau Simbolul credintei. Iar imparatia din Ceruri nu are sfarsit.

Prin aceste doua miracole, numite invierea lui Lazar, dar in special a lui Iisus, moartea este biruita, iar viata triumfa in fata neantului.

In Duminica Floriilor, salcia devine un simbol al puritatii si i se confera calitati sacre dupa sfintirea sa de catre Biserica. Credinciosii pun in jurul icoanelor ramuri de salcie chemand dragostea si prosperitatea, conform traditiilor populare.

In seara zilei de Florii incep deniile din Saptamana Sfintelor patimi.
An de an Biserica Ortodoxa organizeaza un pelerinaj in ajun de Florii, ce marcheaza intrarea Lui Iisus in Ierusalim si apropiata inviere a Domnului.

Pentru credinciosii ortodocsi acest pelerinaj este unul sufletesc, de credinta si de speranta in viata vesnica.

De Sarbatoarea Floriilor, Sfantul Ioan Gura de Aur spunea: “Nu dintr-o singura cetate iesim cei ce intampinam astazi pe Hristos, si nu numai din Ierusalim, ci din toata lumea cea preaplina de popor a Bisericii…”

Oamenii nu poarta asupra-le niste frunze, dar ei aduc lui Hristos in dar “omenie, virtute, postire, lacrimi, rugaciuni, privegheri si tot felul de cinstire.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.