Efectele muzicii

In timp ce ascultam muzica ea ne influenteaza psihicul si anumite organe si aparate. Din punct de vedere psihic, acordurile muzicale:
– elimina emotiile negative
– ofera clipe de relaxare cand oboseala se acumuleaza
– ne ,,reintroduc” in evenimente prin care am trecut
– ne pot sugera unele situatii sau relatii, bazandu-se pe imaginatia fiecaruia dintre noi, stimuland-o si/sau imbogatind-o

– maresc rezistenta la efort, ne mobilizeaza in diverse activitati, activeaza intelectul. Tot mai multe cabinete medicale stomatologice sau sali de operatie folosesc muzica pe timpul activitatii lor.
– amplifica starile de bucurie uneori pana la extaz. (,,nunta fara laturari n-are farmec”). Are si efectul invers de a adanci o stare de tristete
– au efect asupra inspiratiei intelectuale si asupra memoriei. (oamenii de stiinta, de arta, savantii)
– deschid gandurile catre actiunile erotice

Valoarea de comunicare a muzicii

Comunicare intre muzica si om se realizeaza prin puterea de sugestie a acordurilor sonore si capacitatea  ascultatorului de a-i intelege mesajele. Muzica comunica atat cu un individ cat si cu mase largi de oameni, oferind auditii colective dar si prin mesajele transmise.

Scopul auditiilor in grup este de elimina tensiunile dintre oameni si intarirea relatiilor dintre oameni.  Anumiti dirijori si interpreti au harul de a transmite publicului – prin prezenta lor cat si prin muzica dirijata sau interpretata – o adevarata traire a clipei, un moment remarcabil ce te face sa uiti de tot si de toate. Interpretul, spectatorii, muzica si ritmurile ei, ofera momente de dezlantuire si descatusare a energiilor, transformandu-se toti intr-o adevarata familie. In urma unor asemenea evenimente culturale, muzica realizeaza comunicarea prin infiintarea de forumuri de specialitate, site-uri, fan-club-uri etc.

Muzica transforma un eveniment intr-o forma de adeziune, apropiind oamenii. Anumite parti muzicale cum ar fi imnul tarii entuziasmeaza colectivitatea si insoteste bucuria colectiva (Good Save The Quin, Desteapta-te romane). Intonarea colectiva (meciurile echipelor nationale) provoaca o apropiere intre toti cei care urmaresc ,,cu sufletul la gura” orice eveniment.

Comunicarea este evidentiata si prin cantecele religioase si de colinde care scot in evidenta puritatea oamenilor si scot in evidenta sentimentele si partile lor pozitive.
Muzica insotita de imagine poate fi un mijloc de manipulare. Forta de comunicare si de sugestie este asa de mare incat de-a lungul istoriei anumiti conducatori s-au folosit de energia ei pentru a capta atentia maselor de oameni.
Muzica reuseste sa creeze teluri, unitate si coeziune atat ca urmare a ritmului dar si a textului. Cu totii ne amintim de ,,marile” creatii de dinainte de 1989 cand se compunea si crea muzica ,,mobilizatoare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.