Esti ceea ce gandesti

Motto: „O inima vesela este un bun leac, dar un duh mahnit usuca oasele”. Solomon

Numeroase carti de psihologie ne vorbesc despre influenta limbajului pozitiv, dar si de felul in care gandurile ne conduc viata. De aceea expresia „esti ceea ce gandesti” poate fi considerata un motto.

Dar stresul si conflictele interioare au un rol nociv asupra organismului. Incercand sa infrunte oboseala si presiunea cotidiana, omul modern a apelat la o serie de substante daunatoare: cafeina, tutun si chiar cocaina.

In timp ce dovezile privitoare la efectele negative produse de aceste substante se inmultec, oamenii de stiinta au descoperit ca organismul uman fabrica mii de „droguri” zilnic. Aceste substante chimice incearca sa ne protejeze sanatatea pentru ca organismul uman este inzestrat cu puteri tamaduitoare.

Endorfinele  sau hormonul care declanseaza euforia

Daca in laborator oamenii de stiinta au fabricat narcotice cu scopul de a bloca durerea, recent au descoperit ca organismul se apara singur de senzatii neplacute folosindu-se de propriul atelier de creatie: corpul propriu.

Cum „ataca” endorfinele durerea?

Daca sunteti curiosi sa vedeti endorfinele in actiune, ganditi-va la momentul cand v-ati lovit de ceva tare. Durerea ascutita de la inceput s-a transformat intr-o stare de amorteala benefica. In cazul fracturilor, adesea sportivii remarca lipsa suferintei fizice care este resimtita o data cu finalizarea competitiei sau mai tarziu.

In cazul accidentelor de circulatie, majoritatea victimelor nu isi dau seama din primul moment de gravitatea ranii.

Daca luam ca exemplu teama sau mania, aceste sentimente declanseaza adrenalina. Persoana in cauza are doua optiuni in aceasta situatie:  ori fuge de sursa pericolului ori isi invinge teama si infrunta pericolul.

Orice resentiment sau simtamant negativ deterioreaza apararea organismului, slabind in timp rezistenta la boli.

Gandirea pozitiva versus emotiile negative

Daca emotiile negative slabesc sistemul imunitar si favorizeaza aparitia bolilor, iata ca gandirea pozitiva ajuta organismul sa se mentina sanatos.

Bucuria, iubirea, credinta, recunostinta sunt considerate metode terapeutice. Norman Cousins (jurnalist, autor si profesor american) a reusit sa inteleaga acest lucru atunci cand suferea de o boala incurabila: cancerul. Gandind pozitiv, el s-a vindecat de o afectiune considerata incurabila in peste 90% din cazuri.

in concluzie, gandind pozitiv, corpul uman secreta mai multe endorfine, Acest medicament natural, ne protejeaza sanatatea, ne intareste organismul si induce o senzatie de bine. Invatand sa ne protejam de emotiile negative, atingem armonia.

Secretia de endorfine creste atunci cand vedem viata in roz. Rezolvarea conflictelor, alungarea urii si a resentimentelor, cultivarea unei atitudini iertatoare, descoperirea credintei si hranirea unor astfel de emotii creste numarul de endorfine la nivelul creierului. Daca l aceste sentimente si emotii pozitiva le hranim cu o dieta adecvata, odihna suficienta si o plimbare relaxanta, putem spune ca tortului i-am adaugat glazura si este gata de comercializat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.