Filosofia taoista sau Calea spre Cer

Cand a aparut Tao? Medicina traditionala chineza este veche de mii de ani. La fel filosofia si religia. Iar Tao este o combinatie intre cele trei. Arta taoista dateaza de cinci milenii si este un sistem complex care cerceteaza neobosit tainele longevitatii si ale sanatatii.

Comorile taoiste. Oamenii se preocupa constant de mentinerea vietii, insa aceasta indeletnicire nu isi atinge telul daca nu avem grija permanent de cele trei comori de care dispunem: trupul, spiritul si energia. In traditia taoista trupul este vazut ca un templu al vietii, energia este comparata cu forta, pe cand spiritul ne guverneaza viata pentru ca fara gandire nu putem actiona in lume.

Aceste trei comori (san bao) sunt strans legate intre ele, iar una nu poate functiona fara celelalte doua, dar impreuna formeaza un tot unitar. Deci viata depinde de esenta (jing), energie (chi) si spirit (shen). Daca esenta reprezinta corpul uman cu toate fluidele sale, energia este forta care strabate trupul, iar spiritul se refera la tot ce tine de psihic. Daca stim sa ne ingrijim de minunile mostenite, adica sa traim in armonie cu legile Cerului, cu noi insine si cu natura din jur, inseamna ca incursiunea pe Pamant este una lunga si linistita.

Inainte de nastere dispunem de niste calitati numite in traditia taoista prenatale sau primordiale. Iar aceste particularitati umane vor lua forma dupa nastere sau in stadiul temporar. Cat fiintam in lume gandim datorita laturii creative, ne hranim si transformam materia in energie, respiram prin plamani si iubim. Evident ca exista si reversul iubirii: ura. Dar tot ce este negativ in minte si in inima imbolnaveste trupul. Asa ca evitati pe cat posibil resenimentele si gandurile distructive.

Scopul invataturilor taoiste.Tao ne invata cum sa folosim ceea ce avem aici si acum in asa fel incat sa ne pastram mintea si trupul sanatoase cat mai mult timp. Insa scopul suprem al acestei tehnici este intoarcerea omului la origini, ca o ultima tinta a cunoasterii spirituale.

Multi oameni spun ca o viata avem si trebuie sa profitam de ea la maxim. Majoritatea recurg la excese de toate felurile, inteleg ca trebuie sa manance si sa bea din abundenta, abuzeaza de toate mijloacele ca sa isi atinga scopurile, se scalda in lux si confort. Ei nu stiu ca astfel de dorinte in loc sa prelungeasca viata, din contra, o distrug.

Yin si Yang. Daca in Occident am fost invatati ca exista doua forte ostile una alteia si diametral opuse: binele si raul, filosofia taoista ne invata altceva. Exista doua principii care guverneaza tot ce exista intre cer si pamant. Acestea sunt reprezentate de masculin si feminin, rece si cald, alb si negru intelese ca forte complementare in sens ca una nu poate exista fara cealalta. Spre deosebire de intelepciunea occidentala in care o forta o elimina pe cealalta. Acest lucru la chinezi poarta numele de Yin si Yang si a aparut in China prin 1250 i.H. in “Cartea schimbarilor”.

Tot ce exista sub Soare functioneaza dupa principiul yin si yang, inclusiv ziua si noaptea. Dimineata (stadiul yang) energia functioneaza la capacitatea maxima, dar la amiaza (yin) descreste si avem nevoie de o pauza ca sa ne reincarcam bateriile. Anotimpurile, anii, viata, nasterea si moartea sunt ipostaze ale acestor principii repetitive.

Pentru ca noi oamenii sa traim in pace si armonie si relatiile dintre noi sa fie pozitive, inseamna sa fim flexibili si adaptabili la schimbari. Altfel apar relatiile toxice si echilibrul interpersonal se deterioreaza. Mai grav este cand conflictele se adancesc, nu cedeaza nimeni din incapatanare si dintr-o simpla cearta se ajunge la razboi. Conflictele recente din Irak, Libia si alte tari arabe sunt o dovada vie in acest sens. Unii abuzeaza de forta (conducatorii), iar poporul are de suferit.

Cu cat gandirea umana este mai larga si intelepciunea primeaza, cu atat rezolvam mai usor conflictele pornite din interior. Intotdeaua exista o cale de impacare pentru cine se straduieste sa o gaseasca. Uneori comunicarea este deficitara si de aici pornesc neintelegerile. De aceea a aparut medicina taoista.

Omul intre Cer si Pamant.Tot ea ne invata despre cele trei puteri care stau la baza lumii: pamant, cer si oameni. Omul are nevoie de spirit si intelepciune pe care le primeste de la cer (tien). Dar se foloseste si de roadele pamantului ca sa supravietuiasca. Astfel fiinta umana intra in comuniune cu intregul Cosmos. Cand spiritul se uneste cu esenta materiala ia nastere energia necesara vietii. Trupul se mentine sanatos atata timp cat energia umana intra in legatura cu fortele primare ale cerului si pamantului. In caz contrar, apare boala, iar calitatea vietii se deterioreaza. In cele din urma viata se scurge si astfel omul piere.

Tao sau Marea Cale. Noi ne ducem existenta intre cer si pamant. Dar atata timp cat nu avem grija de casa noastra, Pamantul si nu ne folosim de liberul arbitru rational, armonia dintre destin si natura se strica. Pentru ca armonia dintre destin reprezentata prin legile cerului si natura sau Pamantul este chiar tao, numita si “Marea Cale”.

Daca urmati calea cea buna, adica traiti in armonie cu semenii si cu natura inconjuratoare si respectati legile Cerului, inseamna sa va intoarceti la origini. Si asta inseamna sa aplicati principiile Tao, adica sa duceti pe panta ascendenta destinul spiritual bucurandu-va de roadele Pamantului.

Informatii utile si extrem de interesante gasiti accesand www.artafengshui.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.