Icoana – adevarata fereastra care ne uneste cu Dumnezeu

In discutiile libere de la orele de religie, adesea profesorii sunt intrebati de ce ne rugam la icoane din moment ce in Biblie spune sa nu te inchini la chip cioplit sau la idoli. Insa ceea ce nu stiu invataceii despre cele sfinte este ca icoana simbolizeaza credinta in Dumnezeu. De aceea icoana nu trebuie sa lipseasca din casa credinciosilor.

Ce simbolizeaza icoana?

Prezenta icoanei arata ca o locuinta este increstinata. Icoana ne poarta cu gandul la cel pe care il infatiseaza: Iisus Hristos, Fecioara Maria, un inger inaripat sau un sfant.

Icoana este un intermediar intre noi, crestinii si lumea nevazuta spre care ne inaltam rugaciunile si gandurile. Prin intermediul ei, comuniunea om-Dumnezeu este mai profunda.

In fata portretului unei persoane dragi nu ne emotioneaza hartia indiferent de calitatea ei, ci chipul care apare pe hartie. Bucuria revederii persoanei iubite este atat de profunda, incat ajungem sa ne apropiem macar cu gandul fata de  chipul pretios din imagine.

Asta nu inseamna ca saruti materialul din care este confectionata fotografia, ci gandul la persoana reprezentata de fotografie te face sa reactionezi astfel.

Exact la fel se intampla si in cazul icoanei. Cu cat ii simtim mai aproape de sufletul nostru pe Fecioara Maria, Dumnezeu, sfinti si ingeri, cu atat iubim icoanele mai mult.

Fara icoane ne putem rataci de la adevaratul Dumnezeu, ajungand sa ni-l imaginam in fel si chip pe Creator, dupa dorintele si nevoile fiecaruia dintre noi.

Ce fel de icoana este recomandat sa avem in casa?

Ideal este ca icoana sa fie pictata pe lemn, dupa randuiala Bisericii. Daca aceasta se transmite din tata in fiu, este cu atat mai bine pentru ca acest dar de pret, transmis din generatie in generatie este o adevarata mostenire spirituala.

 Locul icoanei in casa.

Lumina de la rasarit este semnul lui Dumnezeu, al faptelor bune si al binelui in general. Opusul sau, apusul, simbolizeaza raul si intunericul de care trebuie sa ne ferim.

Icoana trebuie asezata intotdeauna in partea de est a casei sau a fiecarei camere. Pentru ca de la rasarit vine lumina. Si tot rasaritul este semnul lui Dumnezeu si al lui Iisus Hristos, asa cum este numit in rugaciunile din Biserica: Rasaritul cel de sus, Soarele dreptatii etc. La fel magii care au mers la pruncul Iisus veneau de la rasarit.

Dacaa fost un timp cand oamenii isi ascundeau icoanele in diverse unghere, acum ar fi cazul sa le tinem la loc de cinste si sa le asezam acolo unde le este locul: la vedere si in partea de rasarit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.