Influentele melodiei asupra psihicului

Melodia influenteaza psihicul omului impreuna cu ritmul, armonia si timbrul vocal. Anumite melodii pur si simplu ne farmeca. Un farmec deosebit pe care il resimtim din primele zile ale nasterii noastre, il reprezinta cantecul de leagan pe care mamele il canta atunci cand isi adoarme copilul.
Ascultatorii reactioneaza in mod diferit fata de diferitele melodii pe care le asculta. Aceste reactii sunt diferite si se manifesta in functie de personalitatea noastra sau de conditiile in care ascultam melodiile.

Cum poate influenta o melodie psihicul omului?

– poate induce stari de liniste interioara care favorizeaza reverie
– melodia are impact direct asupra psihicului care deschide intelegerea muzicii care ii este prezentata ascultatorului. Odata acceptata si placuta melodia, sigur vom urmari cu interes si pana la capat tematica piesei, ariei muzicale.
– melodia influenteaza afectivitatea oricarui ascultator. Pe masura ce ascultam melodia, structurile noastre interioare conduc la aparitia emotiei.
– poate sugestiona si induce in mintea oricarui ascultator anumite imagini cum ar fi zborul insectelor, privighetoarea si pitpalacul, cantecul pasarilor.
– prin modul cum este compusa, poate oferi un grad marit de atractivitate si accesibilitate, permitand memorarea ei mai usora. Acest lucru se aplica practic in terapia de recuperare a bolnavilor care si-au pierdut total sau partial facultatea de a vorbi si de a intelege limbajul articulat. Un pacient bolnav poate invata sa rosteasca unele cuvinte sau cuvinte intregi, pe baza cuvintelor intonate de un terapeut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.