Influentele melodiei

,,Tensiunea si relaxarea este construita direct, in armonia occidentala, prin alternanta dintre major si minor” – Yehudi Menuhin

In calitate de ascultatori neinstruiti, nu diferentiem muzica de melodie. Melodia este esenta muzicii si  reprezinta mai multe sunete care vin unele dupa altele fiind partea pe care un ascultator doreste sa o inteleaga. Cu cat ea este mai frumoasa cu atat muzica este urmarita pana la capat. Cand dorim sa facem o selectie a unor melodii, suntem atenti doar la primele acorduri. Daca ne plac le vom selecta, daca nu, trecem mai departe.

Sentimente

Melodia trezeste in sufletul oamenilor sentimente. Ca si in vorbirea curenta, tonul folosit in realizarea piesei muzicale are un rol insemnat in producerea emotiilor fie ele pozitive sau negative. Cand un autor foloseste tonalitati inalte atunci se produc emotii pozitive, starea de relaxare. O tonalitate joasa ne introduce in negativism, melancolie, ganduri ce conduc la stari de incordare.

Influentele muzicii

Indiferent de gen, melodia devine valoroasa cand este acompaniata bine si are ritm. Fiecare individ asculta muzica intr-un anumit mediu si reactioneaza la auzul melodiei in mod diferit, tinand cont si de personalitatea sa. O melodie lenta te introduce intr-o stare de reverie, de liniste interioara sufleteasca, relaxare. Sunt si partituri muzicale cum sunt cele din filme, care iti produc stari de incordare, de retinere a inspiratiei pana cand actiunea se termina si te destinzi usurat.

Psihic

Orice melodie ne afecteaza psihicul. Ascultam o melodie si este posibil sa nu o percepem corect de prima data, sa nu o intelegem. Daca o vom reasculta, ne dam seama mai mult de mesajul pe care ni-l transmite, de ritm (mai vioi sau mai lent), dar si de finete. Un desen la prima vedere este posibil sa nu ne trezeasca interesul. Revazut mai atent, prim prisma culorilor, luminilor care il strabat, al umbrelor, va avea un alt impact asupra trairilor noastre.

Afectivitate

Afectivitatea unei melodii o resimtim prin emotiile traite. Vivaldi este unul dintre compozitorii renumiti a carui opera transmite emotia. Ascultatorii de muzica sunt de doua feluri: melomanii cunoscatori ai fenomenului si ascultatorii de muzica mai putini instruiti. In cazul unei auditii muzicale mai lungi, ascultatorii neinstruiti incep sa se plictiseasca, neavand rabdarea necesara asteptarii pasajelor muzicale ce induc emotia. Ei asculta doar acea parte a melodiei care le place lor, neluand in calcul intreaga melodie.

Sugestie

O partitura linistita, melodioasa, usoara are posibilitatea de a ,,introduce” in mintea ascultatorului anumite imagini. Sunt foarte cautate spre ascultare melodii ce imita cantecul pasarilor, zgomotul unei ape curgatoare, bazaitul unor insecte, in general melodii din natura. Exemple: Beethoven-Privighetoarea si pitpalacul, Shubert-Albina, Grieg-Pasarica.

Memorare

Unele melodii sunt atractive si accesibile majoritatii oamenilor in ceea ce priveste posibilitatea de a le memora usor si a le ,,interpreta”, fredona. In cazul tratamentelor, a programelor de recuperare a bolnavilor, acestia sunt indemnati sa reproduca anumite sunete sau cuvinte. In cazul oamenilor sanatosi, oamenii interpreteaza anumite melodii sau franturi mai ales la petreceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.