Intr-una din vizitele sale in Romania, Li Hechun a fost de acord sa participe la un interviu. Aneta Voinea este cea care a avut onoarea sa il cunoasca personal pe maestrul chinez. Prin intermediul doamnei Voinea avem si noi ocazia sa aflam cateva lucruri despre yin si yang, energie interioara, Tai Chi si caligrafie.

Dar sa il lasam pe Li Hechun sa explice cu propriile cuvinte ce inseamna un stil de viata sanatos, linistit si frumos.

Redactor: Ce avem noi de invatat de la chinezi?

Li: Despre yin si yang, adica despre aspectele complementare care alcatuiesc natura: masculin si feminin, cald si rece, noapte si zi. Invatatorii spun ca atunci cand gusti si mirosi, inseamna ca traiesti. Simplul fapt de a bea un ceai e o meditatie.

Avem 4 anotimpuri. Iarna natura pare ca doarme, dar de fapt isi mentine energia in pamant. Cand vine primavara, totul revine la viata. Toata cultura chineza are legatura cu stelele, cu fenomenele astronomice. Anul numara 365 de zile. Fiecare corp omenesc e ca un mic univers cu 365 de oase.

Totul este in conexiune cu natura, de aceea trebuie sa ramanem conectati cu ea. Raurile din corp sunt reprezentate de sange – daca ceva nu merge bine trebuie sa refaci echilibrul.

R: Cum se face aceasta?

Li: Exista foarte multe metode practice, printre care a bea o ceasca de ceai.

R: De ce amestecati ceaiul in sens contrar acelor de ceasornic?

Li: In felul acesta mentinem energia in interior. In China exista o universitate speciala in care a bea ceai e o arta.

In continuare maestrul Li spune ca tot ce exista are la origine Tao. Iar filosofia traditionala vine din Tao. Propria-i mama practica medicina chineza traditionala, deci nu este surprinzator ca Li Hechun  si-a insusit de mic notiuni din: filosofia taoista, arte martiale, istorie, caligrafie si multe altele.

Referindu-se la maestrul care a locuit impreuna cu el si mama sa trei luni pe an spune:

Li: Am inceput sa ma intreb ce as putea sa invat la scoala? Maestrul meu n-a studiat la nici o universitate. Cum poate sa faca toate acestea? Cum isi face arta? Cum stie sa ii ajute pe toti oamenii acestia? In zilele noastre studiem in scoli si universitati. Ce studiem si ce facem sunt doua lucruri diferite.

Educatia ne da prea multe informatii. Am inceput sa fac distinctia intre cunoastere si intelepciune. Oamenii invata la scoala din domenii precum filosofie sau istorie. Dar cunoasterea este in trecut, in istorie, nu in prezent. Dar ce este cu adevarat important se petrece acum, in inima mea. Daca reusesti sa trezesti in inima ta aceasta intelepciune, poti ajuta mai multi oameni.

In dinastia Zhou, deci in urma cu 4 milenii, calugarii taoisti il ajutau pe imparat sa conduca tara. La acea vreme era o civilizatie infloritoare. Dinastia Zhou a rezistat 800 de ani! Oamenii plecau de acasa fara sa incuie usa. Iar la 12 ani imi puneam problema sa devin un asemenea maestru.

R: Erati deja intelept daca va puneati asemenea intrebari!

Li: Nu, viata te invata. In zilele noastre cunoasterea este foarte importanta. Daca luam o ceasca de ceai noi gandim: aceasta e o ceasca si putem descrie din ce a fost facuta. Dar nu privim ceasca de ceai cu adevarat. Este o chestiune de educatie si de cunoastere.

Asa am fost invatati de mici in mod gresit. Pentru ca asta nu e adevarata educatie. Prea multa informatie te face sa gresesti. Cum vezi ceva incepi sa analizezi, sa intorci problema pe toate partile.

Daca stai printre oameni buni, inveti si tu sa fii bun. Cand cresti printre oameni rai, ai toate sansele sa devii ca ei. Mediul este cel in mijlocul caruia ne invatam si ne formam.

Cand mi-am dat seama de aceasta am abandonat scoala si am plecat in munti, sa gasesc un templu si un maestru.

Va urma