Interviu cu maestrul Li – partea a doua

Continuare interviu:

R: Ce parere au avut parintii dvs. despre asta?

Li: Ei n-au stiut. Pur si simplu am plecat de la scoala. Am gasit cu greu un templu, am vorbit cu maestrul de acolo si i-am spus ca vreau sa devin calugar. Parintii s-au dus la scoala sa intrebe de mine, iar cei de la scoala le-au spus ca n-am mai dat de mult pe acolo. Au inceput sa ma caute, dar nu m-au gasit. M-au gasit la mult timp dupa ce devenisem calugar.

Au acceptat faptul ca vroiam sa devin calugar, era ceva normal. E ca atunci cand saruti o fata pe ascuns. Apoi lumea afla si accepa ideea.

R: Cum ati devenit un maestru?

Li: In China toti calugarii sunt maestri. La fel ca si aici (in Romania) cand te duci la manastire si te adresezi la toti calugarii si preotilor cu „parinte”.

R: Dar nu oricare poate fi duhovnic.

Li: Si la noi sunt mai multe stadii pe care le atingi dupa ce treci de anumite teste in temple.

R: Cand si cum ati realizat ca trebuie sa raspanditi invataturile taoiste peste tot in lume?

Li: Pur si simplu s-a intamplat. A fos ceva natural.

R: Vorbiti putin despre invataturile dvs.

Li: Intreaga traditie asiastica se invarte in jurul lui Tao.

R: Putem spune ca Tao este Dumnezeu?

Li: Tao este echilibrul, armonia, calea vietii. Taoismul este calea prin care poti aduce in viata ta sanatate, fericire si longevitate. Tai chi este ca yin si yang. Pentru ca yin si yang in armonie este de fapt Tao. Atunci cand esti in echilibru esti fericit, duci o viata sanatoasa.

In primul nivel de Tai Chi iti simti corpul. Apoi trebuie sa aduci inima si mintea in aceeasi stare de echilibru, sa inveti sa fii relaxat.

In al doilea nivel practici aceste miscari cu inima si mintea. In acest punct meridianele energetice se deschid si te cuprinde o stare de pace interioara. Poti avea o stare de sanatate foarte buna si sa devii tot mai intelept.

R: Puteti sa ne vorbiti despre diferenta dintre cunoastere si intelepciune?

Li: Asa cum am mai spus, cunoasterea este in trecut, in istorie. Este informatie multa. Cunoasterea se preda la scoala, in universitati. Informatia ii face pe oameni sa greseasca, sa isi piarda directia.

R: Dar fara informatii lumea n-ar mai fi asa cum o stim.

Li: De ce ai nevoie de informatii? Pentru ca te-ai pierdut de tine insuti. Deja traiesti, esti o parte din natura, ai viata! O persoana vie are deja toate informatiile necesare. Chiar si in mijlocul societatii esti conectat la natura. De ce trebuie sa ti se spuna cine esti, de unde esti, unde te duci? De ce trebuie sa iti spuna cineva: esti din Bucuresti. Tu deja esti din Bucuresti, dar de ce mai trebuie sa ti se mai si aminteasca acest lucru?

Este suficient ca esti in viata si prin acest lucru ai totul. Adevarata frumusete este natura. Ea va fi mereu acolo, nu ai nevoie de cuvinte ca sa o simti. Tot ce alcatuieste natura este frumos, incepand cu rasaritul si apusul soarelui. Cand incepi sa complici lucrurile si sa cauti frumusetea din lucrurile materiale se intampla ceva rau. Practic din acest punct esti pierdut. Pentru ca te-ai indepartat de natura si implicit de tine insuti.

R: Si care este calea de a ne gasi pe noi insine?

Li: Sa ne gasim pacea, puritatea si linistea. Asa revenim la sine, cautand in interior, nu in afara. Conteaza ce esti, nu cu ce te imbraci.

Uita-te la fermieri si la comuniunea lor cu natura. Primavara totul incepe sa creasca, iar vara atinge apogeul. Toamna totul este copt, pe cand iarna intreaga energie se conserva, nu doarme.

Va urma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.