Interviu cu maestrul Li – partea a treia

                         Continuare

Maestrul Li dupa ce i-a dat drept exemplu pe fermieri pentru a face referire la comuniunea dintre om si natura a continuat astfel:

Viata se scurge lin ca o meditatie. Anotimpurile se succed, iar natura ne da o lectie despre noi insine.

Si medicina chineza ii ajuta pe oameni sa se inteleaga pe ei insisi. Un om bolnav nu trebuie sa strabata o lume intreaga pentru a gasi leacul potrivit. Avem in apropiere tot ce ne trebuie, atata timp cat stim sa cautam remediul eficient.

Redactor: Dar avem nevoie de un maestru din China sa ne invete sa devenim noi insine.

Li: Cred ca cel mai mare maestru esti tu insuti.

Redactor: Atunci despre ce ne invatati?

Li: Nu e important ceea ce va invat eu. Educatia chineza nu te invata despre actiuni, ci despre ce inseamna ele. Conexiunea interioara este la fel de importanta ca si comunicarea. Daca mergi intr-o tara straina nu intelegi limba, dar inima percepe ce vor oamenii sa transmita.

La fel se intampla si in familie. In drum spre casa iti trec prin minte o serie de intrebari. Dar cand ajungi acasa si primesti o imbratisare calduroasa din partea mamei, nu mai e relevant ce vroiai sa o intrebi. Sentimentele primeaza pentru ca se stabileste o conexiune interioara.

Redactor: Si cum sa obtinem aceasta conexiune?

Li: Prin starea de pace interioara. Prin incetarea gandirii. Invatam din carti despre importanta sanatatii. Dar asta demonstreaza ca nu suntem sanatosi, altfel nu am cauta remedii. De ce nu suntem sanatosi? Pentru ca nu avem relatii sanatoase din cauza stilului de viata inadecvat. Ne-am pierdut de noi insine si ca sa ne regasim, avem nevoie de puritate sufleteasca.

Redactor: Ne puteti vorbi despre Tai Chi?

Li: Intreaba-i mai bine pe cei care au ales sa practice cu mine Tai Chi. Sa iti spuna ei de ce fac acest lucru, cum ii ajuta si ce simt practicand Tai Chi.

Cel mai bine e sa verifici pe propria piele. Asa vei intelege cu adevarat ce inseamna. Oamenii sunt diferiti si percep lucrurile in consecinta. Fiecare om provine dintr-un mediu diferit, iar educatia difera. Vezi pe cineva si e ca si cum te vezi pe tine.  Pentru ca imaginea se reflecta in oglinda. Iar ochii seamana cu oglinda.

Te uiti la mine pentru ca esti inauntrul ochilor mei. La fel se intampla si cu Tao. Tao e ca apa dar nu e apa. Daca observi apa vei invata ceva de la ea. Pentru ca apa are mereu o pozitie supusa. Niciodata nu vrea sa fie numarul unu. Apa mentine viata., iar noi nu putem trai fara ea. Apa reprezinta 70% din corpul uman. Deci ea ne da o lectie de viata. Desi foarte usoare, mai multe picaturi au forta sa sparga o piatra.

Redactor: In final spuneti-ne cateva cuvinte despre arta caligrafiei si de ce o practicati.

Li: Cred ca viata este cea mai mare opera de arta. Viata este arta adevarata. Caligrafia si muzica pe care le-am invatat trebuie sa vina din inima. La inceput trebuie sa inveti niste reguli, evident.  Orice domeniu cuprinde niste reguli. Problema este ca in final toate aceste reguli nu iti mai spun nimic.

Trebuie sa gasesti cu propriile tale mijloace adevarul in fiinta ta. La inceput esti pierdut de tine insuti. Prin reguli depistezi drumul spre casa, adica te regasesti pe tine insuti si revii la originea ta spirituala.

Inima iti este casa spirituala. Orice cale, orice religie care te ajuta sa revii „acasa” e buna, asa ca urmeaz-o. Cum poti sa te reintorci acasa? Cum poti sa scapi de frica? Prin iubire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.