Religie practicata de aproape 2 miliarde de oameni, Islamul fascineaza sau inspaimanta intreaga planeta. Este un subiect mereu actual pentru marii ganditori si o taina inca nedescifrata pentru masele de oameni.

In ultimele decenii, am inceput sa ne intrebam ce promoveaza islamul: razboiul ori pacea?
Asemeni crestinismului, Islamul il are in centru pe Dumnezeu si propovaduieste supunerea si stapanirea de sine.

Din pacate aceste caracteristici sunt in totala contradictie cu conflictele sangeroase din Pakistan, Afganistan sau Irak si cu terorismul in general.

Conceptia islamica despre Dumnezeu. Coranul vede in divinitate ceva unic si ii atribuie 99 de calitati. Iata cum il descrie Cartea Sfanta a musulmanilor pe cel Atotputernic:
“El este Dumnezeu, cel Unic! Dumnezeu este Stapanul. El nu zamisleste si nu este nascut.”

In ce cred musulmanii? Musulmanii cred in ingeri si dupa cum se stie, ultimul lor profet, Mahomed l-a vazut pe ingerul Gabriel in pestera.
Desi ingerii, fiinte de lumina nu gresesc si au viata vesnica, oamenii dispun de anumite calitati superioare lumii angelice.

Pamantul a fost incredintat oamenilor prin Adam, primul profet, iar noi, muritorii, avem acces la cunoastere.

Ziua Judecatii, numita in Islam si Ziua Socotelii este descrisa in Coran cu lux de amanunte. De aici aflam ca oamenii buni vor fi rasplatiti de Dumnezeu pentru faptele lor, indiferent ca sunt musulmani, crestini sau evrei. De asemenea, cei rai isi vor primi pedeapsa pentru pacatele comise.

Musulmanii cred in predestinare si ei spun ca numai Dumnezeu stie ce destin va imbratisa fiecare. Ca si noi, crestinii, musulmanii dispun de liberul arbitru pentru ca au dreptul sa isi aleaga calea in viata.

Rugaciunea. In Islam rugaciunea este obligatorie. Fiecare musulman se roaga de 5 ori pe zi doar lui Dumnezeu in directia Al-Kaaba (Casa sfanta) din Mekka.
Fiecare musulman are datoria ca macar o data in viata sa mearga  la Mekka, cladirea cubica cladita de Adam si reconstruita de urmasii sai.

Ce semnifica Ramadanul? Postul Islamic se efectueaza timp de o luna de zile, in septembrie. A noua luna din an semnifica perioada in care profetul Mahomed a primit revelatia de la Dumnezeu.
Si cum postul difera in functie de religie, musulmanii isi vor petrece intreaga zi in rugaciune, de la rasarit pana la apus, fara sa manance nimic.

De asemenea timp de 30 de zile, musulmanii se vor abtine de la bautura, fumat sau relatii conjugale.
Postul este o perioada de purificare (zakat), de iertare si de fapte bune. Iar faptele bune echivaleaza cu milostenia fata de cei saraci. Fiecare musulman trebuie sa doneze 2,5% din profitul castigat.

Sunni si shiata. Daca la moartea lui Mahomed, Peninsula Araba numara 100000 de locuitori, astazi comunitatea islamica s-a extins enorm. Din Spania, pana in India, Asia Centrala, Indonezia, Peninsula Arabica si Africa traiesc musulmanii numiti sunni. Iar separat de acestia, in Irak si Iran o alta categorie de arabi poarta numele de Shiata.

Dupa cum vedeti, Islamul este o religie complexa. Iar cea mai controversata parte a ei ramane Jihad-ul sau razboiul sfant.

Ce semnifica Jihad-ul? In sens general, Jihad-ul este o lupta. Lupta contra cotropitorilor straini, lupta pentru apararea teritoriului, dar si lupta cu sine.
Cand o persoana incearca sa isi tempereze pornirile sau sa isi controleze dorintele si intentiile, se poate spune ca duce o lupta particulara sau ia parte la Jihad.

Deci Jihadul nu promoveaza terorismul si macelul in masa, ci este un mijloc de inlaturare a persecutiei.

Fiecare cultura are datoria sa isi apere traditiile religioase si nu numai. Exact astfel procedeaza Islamul prin Jihad.
Iar daca va intrebati ce promoveaza aceasta religie, haideti sa traducem cuvantul islam pentru a afla raspunsul. Islamul inseamna pace si supunere fata de Dumnezeu. Si mai semnifica toleranta. Actele de violenta, distrugerea bunurilor materiale, chinuirea animalelor sunt pedepsite cu focul Iadului.

Prin urmare islamul nu are nici o legatura cu celulele teroriste din lumea intreaga. Deci nu judecati Islamul dupa adeptii sai mai putin supusi, ci luati religia ca atare!