Stiinta a activitatilor corporale, kinetoterapia sau terapia prin miscare isi are originea in termenul de “kinetologie” descoperit in 1857 de catre Dally. Kinetologia studiaza miscarea organismelor vii si structurile care participa la aceste miscari.

Tara noastra a luat prima data contact cu kineziterapia in 1962 cand s-a scris lucrarea “Studii si cercetari de logopedie.” Aceasta stiinta a fost pusa in practica la Centrul Experimental de Logopedie din Bucuresti.

Un chiropractician de renume a fost George Goodhea. Acesta a dezvoltat in anii ’60 o combinatie terapeutica intre chiropractica, metode medicale chinezesti si stiinta miscarilor musculare. Goodhea si-a petrecut ultimii 40 de ani din viata lucrand cu muschii pacientilor in dorinta de a descoperi cauzele bolilor ca apoi sa “smulga” din organismul suferinzilor durerea cu mana.

Ceva mai tarziu, doctorul John Thie a lansat o noua metoda terapeutica numita Touch for Health (atingerea care vindeca). El a vrut sa promoveze o tehnica simpla, sigura si usor de aplicat de catre orice om de rand. Pana in prezent milioane de oameni de pretutindeni au reusit sa se vindece datorita dr. Thie.

Kineziologia testeaza puterea musculara, precum si legatura dintre muschi, glande si organe. Aceasta practica medicala are la baza ideea conform careia intre musculatura si sanatatea unui organ supus testului kineziologic exista o stransa legatura. Avand ca punct de plecare terapiile holistice, kineziologia cuprinde practici precum: osteopatia, chiropractica, terapia meridiana si manipularea fizica. Sportivii de performanta apeleaza adesea la chiropracticieni atunci cand se confrunta cu intinderi musculare, entorse sau luxatii. Aceasta forma de tratament ajuta la corectarea dezechilibrelor musculare si le vindeca.

Deoarece muschiul deltoid este strans legat de plamani, testand acest muschi putem afla informatii esentiale despre starea de sanatate a plamanilor. Stimuland functiile circulatorii si nervoase printr-un masaj local, drenajul limfatic si energia acupuncturii, durerea sau boala cronica localizata in zona muschiului deltoid dispare.

Ce este kineziologia?
Kineziologia este o terapie care inlatura suferinta si identifica carentele de vitamine si minerale necesare bunei functionari a organismului. Fiecare disfunctie din corp este strans legata de un anume deficit. Kineziologii spun ca de sanatatea unghiilor depinde sanatatea intregului corp. Pe aceasta afirmatie ei aplica o serie de tratamente. De exemplu, la pacientii de varsta a treia medicii folosesc o terapie de incalzire a unghiilor; prin masajul unghiilor intaresc sistemul imunitar si cu ajutorul culorilor, ei pun in miscare organele interne.

O metoda de perspectiva in acest domeniu este stimularea unghiilor prin intermediul vibratiilor. Aparatele cu frecventa scazuta sint recomandate pentru tratarea afectiunilor acute, care se caracterizeaza prin simptome clare. Aparatele cu frecventa ridicata sint recomandate in tratarea afectiunilor cronice.

Ce afectiuni trateaza kineziologia aplicata?
Inainte de a trata o afectiune propriu-zisa, kineziologia identifica necesarul de vitamine si suplimente din organismul suferind de anumite disfunctii.

Unde intervine medicul?

Sa luam un exemplu. Un pacient are slabit muschiul deltoid ca urmare a unei afectiuni cronice pulmonare. In acest caz terapeutul testeaza o serie de plante si vitamine ca sa gaseasca remediul potrivit. Pana ajunge la raspunsul corect, kineziologul plaseaza pe limba pacientului suplimentele testate. Acel supliment care imbunatateste vizibil activitatea muschiului afectat va fi folosit ca tratament pentru vindecarea zonei dureroase.

De ce se aplica substanta direct pe limba pacientului?

In acest fel leacul gasit de catre terapeut stimuleaza terminatiile nervoase si unele zone ale creierului.
Kineziologia detecteaza alergiile si sensibilitatile alimentare folosind un test asemanator cu cel explicat mai sus. Anumite alimente care se presupun ca dau reactii alergice sunt plasate pe limba pacientului. Hrana care cauzeaza reactii alergice se crede ca determina în acelasi timp si o slabire reversibila a muschilor. Dupa testul alimentelor pe limba sunt luati la “puricat” muschii pacientului.

Aceasta tehnica este utilizata cu precadere în cazul acelor alimente care induc o reactie de sensibilitate si mai putin în alergiile severe care pot cauza socuri te tip anafilactic.

Vizita la kineziolog
Ca la orice vizita medicala, terapeutul discuta mai intai cu pacientul pentru a-i afla trecutul medical (anamneza). Prin metoda observatiei, specialistul ia in colimator anumite dezechilibre de postura si miscare dupa care testeaza muschii si trece la tratamentul propriu-zis. Acest tratament consta in manipularea fizica si respectiv stimularea punctelor energetice prin acupunctura, magnetoterapie, masaj, cromoterapie, respectiv gimnastica de intretinere.

Kinetoterapia este folosita cu succes in ameliorarea si vindecarea bolilor de stomac si intestin, tensiune arteriala, cardiopatie ischemica, varice, cifoza senila sau in boli coronariene. Pentru fiecare individ se aplica metode diferite in functie de cateva particularitati: varsta, sex, istorie medicala, afectiune ce necesita vindecare s.a.
Pentru ca tratamentul sa dea rezultatele scontate, este nevoie de o buna comunicare medic-pacient, cat si de o colaborare permanenta intre kinoterapeut si medicul curent al pacientului.

Cine poate beneficia de kineziologie?
Kineziologia este o terapie blanda si non-invaziva folosita la scara globala. De ea poate beneficia oricine, indiferent de varsta, atata timp cat doreste sa reduca stresul, sa isi imbunatateasca sanatatea si sa aduca echilibrul in viata sa.
Nu trebuie sa fii obligatoriu bolnav pentru a beneficia de avantajele kineziologiei. Este suficient sa iti propui un obiectiv, sa doresti sa abodezi o problema la care nu ai gasit singur rezolvare. Este ca si cum vrei sa apelezi la sfatul unui nutritonist ca sa iti prescrie dieta potrivita. La fel se intampla si cu chiopracticianul. Apeland la el, inveti sa adopti un stil de viata sanatos si sa elimini elementele negative din viata ta.