Este o zi linistita de la inceputul lunii martie. Afara e inca racoare, cate un fulg isi face simtita prezenta in atmosfera. Parca vrea sa ne spuna ca iarna nu vrea sa isi ia ramas bun inca. Si daca este duminica incerc sa ma dedic artei si ma las in voia frumosului. In a saptea zi ne odihnim, conform poruncii divine, iar cartile ma invita sa le rasfoiesc.

Scanand din priviri rafturile bibliotecii, ma indrept cu pasi siguri spre un anume colt. De ani buni cartile sunt asezate in aceeasi ordine, asa ca nu e greu sa gasesc ceea ce caut. Este un album de pictura, iar acesta adaposteste intre copertile cartonate o adevarata mina de aur. Este vorba de operele geniului creator Leonardo da Vinci. Aceasta figura de seama din secolul al XV-lea a dus arta pe culmile perfectiunii. Eugene Delacroix il numea “cel mai savant dintre maestri si in acelasi timp cel mai naiv.”

Cateva cuvinte despre omul Leonardo da Vinci. Acest titan al Renasterii, Leonardo da Vinci a intuit ca va fiinta dincolo de moartea fizica. Si, cu un an inainte sa treaca la cele vesnice, a scris cat se poate de simplu: “Voi dainui”. Si a avut dreptate. Dainuie si azi, sase veacuri mai tarziu prin opera sa geniala.
Iubitor de natura si de libertate avea obiceiul sa elibereze zburatoarele cerului prinse in colivii de catre negustori si sa le dea drumul in vazduh. Leonardo da Vinci iubea si nobilii cai pe care i-a pictat in cateva randuri.

Opera de factura religioasa a pictorului Leonardo da Vinci. Tot el s-a oprit asupra catorva personaje biblice: magii de la rasarit care au venit sa se inchine la pruncul Iisus. Cu alta ocazie a portretizat Bunavestire, adica momentul in care Arhanghelul Gavril a anuntat-o pe Fecioara Maria de nasterea pruncului Iisus. Apoi a urmat tabloul intitulat Botezul lui Hristos.

Cina cea de taina. Adevarata expresivitate artistica este portretizata in impresionanta capodopera Cina cea de taina. Daca ceilalti pictori au scos in relief scena in care Iisus se pregateste sa isi anunte ucenicii de apropiatul sacrificiu, Leonardo da Vinci face mai mult de atat. El creioneaza intr-un mod dramatic urmarea previziunii rostita de Iisus in timpul cinei finale. “Unul dintre voi ma va trada”, se adreseaza Mantuitorul catre ucenici.

Si ca un fin psiholog, da Vinci surprinde in detaliu figurile mirate ale ucenicilor. Numai Iuda reactioneaza diferit, adoptand o atitudine defensiva.
Sa mai spunem ceva despre Leonardo da Vinci este de prisos. El a ridicat creatia la rang de divinitate pentru ca prin opera sa a animat ingerii, ne-a adus in prezent scene biblice memorabile, facandu-ne sa retraim istoria altfel decat urmasii sau predecesorii sai. Tablourile de factura religioasa din opera lui da Vinci ne fac sa vorbim fara exagerare ca divinul exista in arta si arta in divin.

Si indiferent cate veacuri se scurg de acum inainte, creatiile florentinului nu se macina in timp. Ele vor dainui asemeni falnicului brad cu cetina tot verde, aducand un aer proaspat si racoros asemeni anotimpului in care ne aflam.