Magia sunetelor sau terapia prin muzica

Asa cum ii spune numele, muzicoterapia trateaza suferintele oamenilor apeland la sunetele muzicale armonioase.

Ce afectiuni vindeca muzicoterapia?

Bolile de inima, afectiunile creierului, durerile de cap sunt tratate cu succes cu ajutorul muzicii clasice si nu numai. Cei nervosi, depresivi si anxiosi sau cu tulburari de comportament severe ajung la o stare de confort psihic superior atunci cand asculta muzica.

Numeroare centre de sanatate mintala, institutii de cercetare si sanatorii folosesc ca tratament muzica pretutindeni in lume. Aceasta are ca scop normalizarea pulsului, “topirea” tensiunilor nervoase, eliminarea stresului si obtinerea linistii interioare.

O inventie in ale muzicii mai putin cunoscuta este un aparat care simte vibratiile emise de catre pacienti si produce sunete in functie de miscarile si starile lor sufletesti. Apeland la muzica, putem descifra tainele ascunse de mintea umana.

Tonurile muzicale armonioase imblanzesc orice fiinta, de aceea ascultam cu placere trilul pasarilor sau susurul apei. Fie ca sunetele melodioase provin din natura sau sunt inregistrate pe un compact disc, importanta este emotia ce ne-o transmite.

Daca  gandurile negre sunt inlocuite cu idei constructive, pacea launtrica revine, iar terapie prin muzica si-a atins scopul. Stim ca omul este o structura energetica formata din minte, trup si suflet, iar muzica de efect atinge fiecare coarda sensibila a fiintei umane.

Ce inseamna o sedinta de muzicoterapie?

Audierea unui fragment muzical, a unor sunete sau fraze ritmice care se repeta la un anumit interval formeaza o sedinta de terapie muzicala. Melodiile, uneori putin monotone, imprima ascultatorilor o stare benefica de iubire, curaj sau fericire. De aceea, ascultand  un fragment de opera, o arie din Ceaikovski sau Puccini ne incarcam bateriile lasandu-ne invaluiti de frumos si bine.

Clasificarea muzicoterapiei

Muzicoterapia ne pune in rezonanta cu energiile din Univers furnizand organismului senzatii si emotii din cele mai diverse.
In functie de fragmentele muzicale folosite in sedintele de muzicoterapie, aceasta se clasifica in:

– sunete vocale sau vocaloterapie;
– sonoterapie, adica terapia cu sunete speciale;
– meloterapie de la care deriva si cuvantul meloman. Aceasta se ocupa cu studiul melodiilor.

Impreuna formeaza disciplina numita muzicoterapie. Numai aceia care fuzioneaza cu muzica se bucura de efectele benefice provocate de aceasta. Ceilalti beneficiaza de o stare pozitiva de scurta durata.

Cum putem interioriza un fragment muzical?
Daca doriti sa va bucurati de efectele benefice ale muzicii, este necesar sa recurgeti la cateva exercitii simple.

Va mai amintiti de clasele primare cand invatatoarea va spunea: stati drepti pe scaun cu mainile la spate sau cu palmele pe genunchi? Ei bine, asta e pozitia perfecta pentru a gusta pe indelete din notele muzicale. Doriti sa le simtiti mai bine si sa va contopiti cu muzica ascultata? Atunci stati cu ochii inchisi. Asa va concentrati mai intens asupra fiecarei note muzicale.

Recomandari muzicale
Pentru ca linistea interioara este un simtamant de implinire cautat de noi toti, ascultati:

Ludwig van Beethoven – Concertul pentru pian nr. 5 „Imperialul”, Adagio din Sonata pentru violoncel si orchestrã în sol minor;
Franz Schubert – „Rosamunda”, „Ave Maria”;
Piotr Ilici Ceaikovski – „Lacul lebedelor”;
Robert Schumann – „Reverie”;
Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 21 pentru pian si orchestrã.

Relaxarea a devenit un lux in conditiile unei vieti trepidante ca cea din secolul XXI. Mereu actuale, concertele de muzica clasica sunt destinate sa ne binedispuna.
In acest sens delectati-va auzul cu:

Claude Debussy – Sonata pentru pian si harpã;
Nicolo Paganini – Concert nr. 4 in re minor;
Piotr Ilici Ceaikovski – Prologul baletului „Frumoasa din padurea adormitã”.

Alaturi de aceste piese, cand oboseala intelectuala isi spune cuvantul, o pastila muzicala va revigoreaza simturile. Apelati la Johann Sebastian Bach care ne indeamna sa alergam in a sa arie “Fugi”.

Daca simtiti ca va revin fortele, continuati cu alte doua piese pentru o stimulare si o energizare totala a intregului corp:

Giuseppe Verdi – Marsul din opera „Aida”;
Johann Sebastian Bach – Concertele Brandenburgice.

Aveti probleme cu tensiunea arteriala? Atunci reglati-o cu compozitorii W. A. Mozart si Franz Liszt ascultand “Don Juan”, dar si “Rapsodia ungara”.

Iar daca forma dvs. fizica are de suferit, ameliorati-va starea cu urmatorul remediu:

Ludwig van Beethoven – Simfonia a VI-a „Pastorala”;
Maurice Ravel – „Bolero”;
Frédéric Chopin – Concertul nr. 1 în mi minor.

Ascultand acesti compozitori de renume, oboseala devine un vis, durerile fizice si sufletesti se evapora, iar linistea inimii este recuperata.

Iar ce este mai important la muzicoterapie este ca se adreseaza direct Spiritului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.