Manastirea din inima Capitalei: Radu Voda

Locatie:

Aproape de Dealul Patriarhiei, peste malurile Damboviteti, se inalta mandra Manastirea Radu Voda. Declarata obiectiv istoric, ea se afla chiar in inima Bucurestiului (in apropiere de Unirea)  si este o adevarata capodopera arhitectonica.

Istoria manastirii:

Ridicata in 1568 de catre domnitorul Alexandru al doilea Mircea si doamna sa Ecaterina, astazi locasul este vizitat de toti credinciosii care vor sa sopteasca o rugaciune langa moastele Sfantului Nectarie. Sfantul ii ajuta pe bolnavii de cancer, impatimitii de alcool, tutun si alte vicii trupesti si sufletesti.

Din punct de vedere arhitectonic, manastirea Radu Voda este impresionanta si daca vreti sa va faceti o idee, constructia este inspirata dupa Curtea de Arges.
Cu un superb iconostas de origine baroca, aici isi are locul de veci al treilea ctitor al manastirii, Patriarhul Justinian (1948-1977), dar si Radu Voda Mihnea, care a dat numele acestui loc sfant.

Moastele Sfantului Nectarie

Nectarie este cel mai venerat sfant din Grecia. Datorita unui arhiereu grec care a ramas impresionat de frumusetea manastirii, bucurestenii sunt binecuvantati sa gazduiasca o parte din moastele sfantului. La Radu-Voda vin in siruri interminabile credinciosi de pretutindeni. Ei se roage la racla de argint poleita cu aur, iar cei cu o farama de credinta reusesc sa isi recapete sanatatea.
Nectarie este recunoscut ca ia cancerul cu mana, de aceea, credinciosii atinsi de aceasta boala apriga vin aici sa caute tamaduirea.

Alte locasuri de cult care adapostesc celelalte particele din trupul sfantului sunt:
– Manastirea Sfanta Treime pe care a intemeiat-o in Eghina;
– Manastirea Putna ridicata de domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare;
– Biserica Sfantul Ierarh Nectarie din Iasi si alte cateva biserici si manastiri.

Cine este Nectarie, de ce sa il veneram?

Sfantul Nectarie s-a nascut in nordul Greciei in Silivria la 1 octombrie 1846. Inca din timpul vietii facea minuni si tamaduia, iar dupa moartea sa a fost canonizat. De remarcat este ca Grecia este o alta tara europeana de rit ortodox.
Sfantul Necatrie este praznuit  la data de 9 noiembrie.

De ce sa mergi la Manastirea Radu Voda?

Indiferent ca locuiesti in Bucuresti sau ai poposit in oras ca turist, trebuie sa mergi la Manastirea Radu Voda macar o data. Este impresionant alaiul de credinciosi adunat duminica de duminica  in interiorul si in afara bisericii. Toti cei veniti tanjesc dupa sanatate si liniste sufleteasca. Pentru ca cine nu obtine pacea launtrica nu poate sa isi gaseasca sanatatea si linistea. De aceea multimile de oameni iau cu asalt Manastirea Radu Voda.

Ei dau acatiste si iau ulei de la candela care lumineaza in dreptul Sf. Nectarie. Manastirea este deschisa zilnic de la ora 8.00 si pana la 20.00. Intrarea in complexul Radu Voda este gratuita.

Acesta este compus din Biserica, Turnul clopotnita, Seminarul Teologic si Ruinele Palatului Domnesc. De remarcat este inaltimea Turnului clopotnita. La cei de 25 metri ai sai, este cel mai inalt din Bucuresti.
Parintele arhimandrit Sofian Boghiu a refacut complet pictura bisericii dupa ce a fost avariata de cateva ori.

O femeie povestea cat de mult isi dorea copii, dar pentru ca nu reusea sa se lase de patima fumatului, nu avea parte de acest dar divin. Pana cand a inceput sa citeasca acatistul Sf. Nectarie.
Intre timp a scapat de vicii si a devenit mama a doi copii sanatosi. Alaturi de ea, oameni de toate varstele cauta  linistea sufleteasca in acest locas cu ziduri inalte de piatra, groase de 1,5 m si cu o gradina de flori frumos ingrijita.
Chiar daca manastirea este mare, nu este suficient de incapatoare pentru toti enoriasii.

Dar cine are drum prin aceste locuri se incarca de energie pozitiva. Pentru ca Manastirea Radu Voda este un ajutor binecuvantat in calatoria spre Ierusalimul ceresc.
Pentru mai multe detalii despre slujba, intrati pe site-ul oficial al manastirii:

http://www.manastirearaduvoda.ro/programul-liturgic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.