Maslinul – simbol al pacii eterne

Maslinul este un arbore cu o istorie indelungata, care a fost cultivat pentru intaia oara in urma cu mii de ani. Maslinul simbolizeaza pacea, renasterea spirituala, speranta si onoarea. In zilele noastre reprezinta in primul rand un izvor al sanatatii.

Maslinul si semnificatiile sale biblice
In Biblie maslinul apare pentru prima data in Facerea – 8,11. Un porumbel il vesteste pe Noe cu o ramura de maslin in cioc ca potopul care a duat 40 de zile si 40 de nopti a luat sfarsit.
„Şi porumbelul s-a întors la el, spre seară, şi, iată, avea în ciocul său o ramură verde de măslin. Atunci a cunoscut Noe că s-a scurs apa de pe faţa pământului.“
Iar Ioan Gura de Aur adauga: “Totul s-a făcut cu rânduiala lui Dumnezeu! Şi găsirea frunzei, şi întoarcerea porumbelului la dreptul Noe cu frunza în cioc (semn ca porumbelul a gasit hrana). De altfel, măslinul e totdeauna verde (simbolizeaza nemurirea) şi se poate ca, după retragerea apelor, măslinul să mai fi avut frunze“.

Pe parcursul Vechiului si Noului Testament, legat de maslin mai apar cateva citate.
De exemplu in Judecatori  9, 8-9 maslinul simbolizeaza mandria, pe cand ramurile multe si stufoase se refera la familiile numeroase.
Tot din maslin se extrage untdelemnul folosit in ritualurile religioase.
De asemenea, cu ramuri de maslin si finic (palmier) a fost Iisus primit la Ierusalim de Florii.

Maslinele si modul lor de intrebuintare.

Stramosul maslinului este un arbore salbatic, iar soiurile rezultate in timp sunt de doua feluri: maslin verde si negru.
Maslinele verzi sunt fructe necoapte, în timp ce măslinele negre sunt pe deplin coapte. Insa in lume se cultiva astazi sute de soiuri, iar diferentele dintre ele sunt relativ subtile.

Unde se cultiva maslinul?
în zona Marii Mediterane, in Italia, Spania, Grecia, Africa şi Asia, precum şi în Statele Unite exista cei mai mari producători de măsline din lume. Pentru ca măslinele sa fie coapte, este nevoie de un sezon lung si cald. Cele mai multe soiuri cultivate pe teritoriul american provin din regiunea California Central Valley, în timp ce un număr mic creste in deserturile din Arizona.

Cea mai frecventa varietate de măsline verzi este Manzanilla, un soi provenit din Spania. Maslinele grecesti Kalamata sau cele din Franta (Nicoise si Picholine) sunt de asemenea renumite.

Măslinele sunt una dintre culturile ecologice fruntase cultivate in jurul lumii, alaturi de fructe, cafea, nuci şi boabele de cacao. Ca în orice altă cultură ecologică, maslinele organice sunt cultivate fără utilizarea pesticidelor chimice şi a altor produse sintetice agricole.

Uleiul de masline utilizat in alimentatie si nu numai.
Organice sau nu, cele mai multe dintre măslinele cultivate pe Glob sunt folosite pentru a face ulei de măsline. Doar aproximativ 10 la sută sunt comercializate ca fructe întregi.

Dacă vă întrebaţi de ce uleiul de măsline este atât de scump, ganditi-va că este nevoie de o tona de măsline pentru a produce între 10 şi 30 de litri de ulei. Calitatea şi gustul uleiului, precum şi preţul, depind atât de calitatea soiurilor prelucrate, cat si de maturitatea lor.

Cel mai bun ulei de masline se obtine prin amestecul si presarea unei mixturi obtinute din maslinele verzi impreuna cu maslinele coapte si rosiatice. Adica acestea din urma sunt mai „parguite” decat cele verzi, dar nu la fel de coapte precum maslinele negre.

La prima presare a maslinelor rezulta uleiul de cea mai buna calitate. Acesta se numeste ulei de masline virgin.
In functie de aciditate, si uleiurile virgine sunt clasificate pe cateva niveluri de calitate. Pe primul loc in topul calitatii se situeaza uleiul extra-virgin care contine mai putin de 1% acid.
La a doua si a treia presare se obtine ulei de masline sau ulei pur de masline.

Uleiul de masline ca medicament.
Folosit zilnic in alimentatie, uleiul de masline reduce riscul bolilor de inima. Fiind bogat in grasimi mononesaturate, este recomandat si in curele de slabire.
Alte utilizari: la fabricarea sapunului, in industria cosmetica.


De ce sa il includem in alimentatie?

Uleiul de masline este bogat in acizi grasi esentiali, in provitamina A si in vitamina E. Este cel mai sanatos dintre toate grasimile, nu creste aportul caloric si nu contine gluten.

Alte beneficii: Fiind asemanator cu laptele matern, ajuta la dezvoltarea oaselor si este eficient in dezvoltarea sistemului nervos central la copii. De asemenea, este un protector al creierului pentru persoanele varstnice, datorita elementelor antioxidante.
Pentru cei care vor sa adopte un stil de viata sanatos, pot apela cu incredere la dieta cretana sau mediteraneana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.