Minunea din munti: Manastirea Caraiman

Acum cativa ani, in timpul pelegrinarilor montane, am vrut sa merg in locuri deosebite, cu inalta semnificatie religioasa. O femeie trecuta de varsta tineretii aflata langa mine pe bancheta din tren, povestea de o anumita manastire spre care se indrepta. Asa m-a facut si pe mine curioasa. Si, vrand sa descopar acel locas spiritual, am plecat in cautarea manastirii Caraiman.

Era o zi de duminica linistita, iar soarele dogoritor ne incalzea cu razele lui. Impreuna cu alti pelerini, asteptam slujba intr-o liniste deplina in poienita. Femeile aveau capul acoperit cu baticuri pentru ca asa e cuviincios sa intri in biserica. Este o conditie scrisa pe un afis la intrarea in manastire. In Bucuresti se indica, dar nu e obligatoriu sa stai la slujba cu capul acoperit.

Stand afara pe banca in asteptarea preotului, localnicii, dar si oameni adunati din mai multe regiuni ale tarii povesteau de inaltarea manastirii. Asa am aflat de preotul calugar care a ridicat mandrul locas de rugaciune in inima muntilor Caraiman, dar si de blandetea acestui slujitor al lui Dumnezeu.  Numele ctitorului este Gherontie Puiu si a venit de prin partile Moldovei cu o dorinta arzatoare: sa ridice o manastire.

Am ramas surprinsa ca acest credincios a stat in sihastrie zece ani traind singur intr-o pestera. A infruntat moartea de mai multe ori. Dar, aflat sub protectia divina a Nascatoarei de Dumnezeu inca de la nastere, i-a jurat Maicutei inaltarea unei manastiri cu Hramul Sfintei Cruci.

Pe cand era bolnav, Fecioara Maria i-a aparut in vis si i-a descris locul in care urma sa isi duca la buna infaptuire promisiunea.
Ea a ales o poienita din apropierea unei ape curgatoare, unde strajer sta un falnic brad cu sase ramuri. De aici se vede crucea la care preotul s-a jurat ca va inalta o manastire. Vindecat subit, s-a dus in cautarea locului indicat de protectoarea lui.

Asa a luat fiinta acest locas sfant cautat cu ardoare de catre credinciosi, dornici sa intalneasca o fata a Bisericii. Acest om  are iscusinta sa patrunda in mintea si sufletele oamenilor veniti de pretutindeni sa se roage la manastirea din Bucegi.

Cand faceti o excursie la munte, nu uitati sa treceti pe la manastirea lui Gherontie Puiu. In mod cert nu veti regreta popasul.