An de an, la inceput de primavara ii cinstim pe cei 40 de mucenici ucisi in Sevastia.
Ei au trait in vremea paganului Licinius si martirizati pentru ca nu s-au lepadat de religia crestina. Este pentru prima data cand aceasta sarbatoare apare cu rosu in calendar. Majoritatea sfintilor au avut o moarte tragica, iar soldatii din Sevastia nu sunt o exceptie. Acestia au refuzat sa se inchine la idoli si au fost condamnati la moarte de imparat.

Dupa opt zile de chinuri fizice sunt aruncati in lacul inghetat al Sevastiei. In aceste momente se petrec lucruri stranii. Gheata de pe lac s-a topit in timpul noptii, apa si-a modificat temperatura, iar din cer au coborat asupra soldatilor 40 de cununi.

Din lac au fost scosi dimineata mai mult morti decat vii si torturati in continuare. Dupa ce li s-au rupt fluierele picioarelor, au fost arsi, iar cenusa aruncata in apa.In Muntenia si Dobrogea in ziua dedicata soldatilor martirizati se prepara un aluat de mici dimensiuni in forma de opt. Aceste figurine se fierb in apa. Practic este intruchiparea oamenilor aruncati in lac. Iar vinul care se bea in cinstea mucenicilor reprezinta sangele varsat de acesti bravi viteji pentru crestinism.

Manastirea Antim din Bucuresti adaposteste moastele celor 40 de sfinti. Tot aici mai puteti sa va rugati la Moastele Sfintei Parascheva. A muri in numele religiei este o fapta de curaj si de admiratie. Soldatii au avut un sfarsit trupesc tragic, dar acum acesti 40 de viteji se bucura de viata vesnica alaturi de Mantuitorul Iisus Hristos pentru care au indurat toate chinurile. Iar noi, cei ramasi in viata ii putem cinsti prin rugaciuni in fiecare an pe 9 martie.