Muzica este refugiul sufletelor pe care le-a ranit fericirea (Emil Cioran)

Omul si evolutia

Existenta noastra se datoreaza lui Dumnezeu. El ne iubeste pe toti si ne trimite sub diferite forme rezolvari pentru viata pamanteasca. Niciodata nu ne lasa singuri, desi de multe ori unii spun ca Dumnezeu i-a parasit. Dumnezeu nu paraseste pe nimeni si are grija de toti, dar pentru acest lucru trebuie sa deschidem ochii, sa ne destupam urechile si sa descifram mesajele pe care ni le trimite sub diferite forme. ,,Dumnezeu ne da, dar nu ne baga si in traista” – este un vechi proverb romanesc.

Prezenta pe Terra nu presupune a ,,vegeta” si a astepta ajutor de la altii. Acest lucru presupune sa te implici activ in aceasta viata, sa fii de ajutor, sa iti doresti, sa vrei sa schimbi ceva si sa evoluezi. Este adevarat ca ne este dat sa evoluam atat cat putem fiecare, unora mai mult, altora mai putin, dupa posibilitati. Una din aceste cai de evolutie este cea spirituala, in acest context incadrandu-se muzica.

Mari creatori de muzica

Marii muzicieni au creat de-a lungul secolelor pentru a fi utili semenilor sai, si nicidecum pentru a obtine anumite venituri materiale sau de alta natura. Drept dovada capodoperele lor sunt ascultate si astazi, vibratiile lor ridicate avand un impact deosebit asupra sufletelor oamenilor. Fiind foarte multe nume de marca vom enumera printre altii pe Johan Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Wolfgang Amadeus Mozart, Piotr Ilici Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, Giuseppe Verdi, Vanghelis Papathanasiu, Yanni, Jean Michel Jarre, George Enescu, Ciprian Porumbescu. Faptul ca operele acestor creatori de muzica sunt apreciate, se regaseste in folosirea ei ca metoda de terapie, in primul rand pentru suflet.

Promovarea muzicii spirituale

In Romania cele mai cunoscute personalitati care au o contributie majora in promovarea muzicii superioara, utilizabila ca vehicul psihoterapeutic sunt prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu si Gheorghe Iovu. Nu trebuie uitat inegalabilul Iosif Sava al carui exemplu trebuie urmat. Pe plan mondial prof. Iamandescu a colaborat cu marea personalitate din domeniul psihosomaticii si medicinii psihosociale prof. dr. Boris Luban-Plozza al carui nume este legat de Centrul de Studii in Muzica si Medicina din Bucuresti.
Aspectele spirituale ale muzicii au fost mai putin studiate. Eforturi deosebite in acest sens le face Dorin Achim.
In strainatate exista institutii unde se amelioreaza si se vindeca anumite afectiuni, cu ajutorul muzicii.