An de an serbam Craciunul la o data fixa: 25 decembrie, zi care coincide cu nasterea Mantuitorului Iisus. Daca in calendarul ortodox, Craciunul, este marcat alaturi de Invierea Domnului ca printre cele mai importante sarbatori religioase, oamenii au uitat de adevarata semnificatie a sarbatorilor si le transforma intr-un adevarat festin culinar.

Craciunul – sarbatoare comerciala sau religioasa?

Craciunul din zilele noastre are mai degraba un aspect comercial si unul emotional care ii aduna pe meseni in fata unor bucate aburinde, dar societatea moderna uita adesea de aspectul religios al Craciunui.

Podoabele de Craciun impanzesc orasul cu cel putin o luna inainte de sarbatoarea propriu-zisa, iar comerciantii, avizi de castig profita de aceasta perioada a anului pentru ca toata lumea se inghesuie la cumparaturi de parca nu mai apuca ziua de maine. Cu totii, de la mare la mic, asteapta in decembrie cadouri in cizme si sub brad, motiv pentru care magazinele se aprovizioneaza cu tone de marfa, in asa fel incat produsele si serviciile lor sa acopere gusturile rafinate ale consumatorilor.

Da, in asta ne-am transformat, intr-o populatie devoratoare de produse diverse: de la mancare si bautura, pana la imbracaminte de “firma”, cosmetice pentru intinerire si detergenti isteti. Si jucariile cu productie China ajung la preturi exorbitante pentru ca sunt de firma, iar parintii, vesnic preocupati de fericirea materiala a odraslelor cumpara jocuri cu teancul ca sa aiba ce sa puna sub pomul de iarna.

Cam asta ar fi pe scurt imaginea Craciunului, cel putin din ultimii 20 de ani incoace, de cand cu democratia. Acum fie ca ne permitem sau nu, fiecare economiseste din timp bani pentru a umple mesele cu bucate alese pentru sarbatoarea Nasterii Domnului. De la aperitive care mai de care mai grele pentru bietul aparat digestiv, pana la mancaruri grase si deserturi felurite, Craciunul parca s-a transformat intr-o competitie a consumului.

Nimeni nu vrea sa se lase mai prejos, asa ca in hypermarket, cofetarie si patiserie, vanzatorii impacheteaza produse si le scaneaza din zori si pana-n seara, bucurosi ca o data cu „invazia” cumparatorilor, incasarile se maresc simtitor.

Tu cum iti hranesti sufletul in vreme de sarbatoare?

In loc sa ne gandim la suflet si sa il hranim cum se cuvine, suntem preocupati vesnic de corp si de necesitatile lui.
La final, suprasaturati de atata imbuibeala, lasam stomacului un ragaz de vreo cinci zile ca sa intram iarasi in priza ca doar vine Anul Nou care trebuie sa ne prinda cu frigiderul plin. Altfel cu siguranta vom fi saraci tot anul si cine isi doreste sa fie sarac cu trupul, cand mai usor este sa ne sacrificam sufletul?