Postul, intre religie si sanatate

Ne aflam in timpul celui mai aspru post de peste an: postul Pastelui. Ca durata este cel mai lung  (7 saptamani), cel mai vechi si mai insemnat din calendarul ortodox. Putini sunt cei care il respecta cu adevarat.

In aceasta perioada dezlegarea la peste apare in calendar de doua ori – la Buna Vestire si de Florii – spre deosebire de postul Craciunului in care este permis pestele aproape la fiecare sfarsit de saptamana.
De cate ori vorbesc despre postul trupesc si sufletesc primesc acelasi raspuns: nu e pacat ce bagi in gura, mai pacat este ce scoti pe gura. Adica vorbele urate sunt cele care trag in jos, nu hrana de dulce, cum numim tot ce provine de la animale.

Ce inseamna postul?  Oamenii exact asta omit: postul inseamna abtinerea de buna voie atat de la alimente, cat si de la vorbe, respectiv fapte mai putin ortodoxe. Postul ne incurajeaza sa consumam hrana de origine vegetala, mult mai sanatoasa decat carnea.  Licorile care il fac pe om sa devina o fiara in momentele in care mintea ii este tulbure sunt si ele interzise.  Cu exceptia zilelor cand avem dezlegare la vin. Asta nu inseamna ca trebuie sa abuzam de bauturile alcoolice in celelalte perioade din an. Una e sa bei un pahar, alta e sa bei pahar dupa pahar si sa iti pierzi judecata.

Cei care vor sa se bucure de roadele pe care le au la indemana spun ca le consuma deoarece nu pot sa se abtina. Si daca poftesc, mai bine se infrupta, considera ei. Altfel au impresia ca fac si mai mare pacat. Pentru ca Dumnezeu le citeste gandurile si stie ce pofteste fiecare. Toatea astea sunt doar niste scuze si o lipsa a vointei. Este ca si cum in loc sa ne lasam ghidati de ratiune, punem inainte trupul si necesitatile fizice. Da, copiii pana in 7 ani, batranii, bolnavii sunt scutiti de post, dar ceilalti nu.

Rostul postului. Prin intermediul postului omul se pocaieste, isi intareste trupul si isi curateste sufletul. Iar insotit de rugaciune, postul ne ajuta sa biruim fortele rele care ne ispitesc la tot pasul. Daca am invata sa ne stapanim pornirile ce bine ar fi! Dar asa cadem in animalitate, devenind robi ai pacatului.

Iar pentru cei care vor sa tina cont de a doua porunca a Bisericii, iata cum descrie aceasta postul. „Postul adevarat este instrainarea de rautati, infranarea limbii, lepadarea maniei, departarea de pofte, de clevetire, de minciuna si de juramantul mincinos.”

Cine este certat, suparat pe aproapele sau, acum este timpul sa ii intinda mana in semn de pace si sa ierte sau sa ceara iertare, dupa caz. Pentru ca Dumnezeu ne iarta, atata timp cat si noi cautam sa iertam gresitilor, asa cum ne invata Rugaciunea domneasca sau „Tatal nostru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.