Psalmul 32

Biblia, cartea de capatai a crestinilor. Ne aflam in postul Sfintelor Pasti, o perioada in care avem suficient timp sa reflectam asupra pacatelor comise cu sau voie sau fara voie. Dar mai intai va sugerez sa deschideti Biblia, poate cea mai importanta sursa de cultura si inspiratie religioasa si nu numai.

Psalmii – partea centrala a Bibliei. La mijlocul ei veti gasi cartea Psalmilor sau inima Bibliei. Si pentru ca neamul romanesc s-a nascut in tinda Bisericii dupa cum spunea Nicolae Iorga, Psalmii au fost primele pasaje biblice traduse in limba noastra.

Cu ceva vreme in urma explicam in “Tatal nostru” cat de important este sa ne iertam semenii. Acum vreau sa continui ideea inceputa cu ocazia celei mai invocate rugaciuni din lume, apeland la Psalmi. Cu totii am auzit de acest termen, macar din poezia argheziana. Sunt cantari biblice din Vechiul Testament invocate de fiinta umana in imprejurimi de trebuinta. Iar secolul XXI poate fi considerat o alarma. Ne-am pierdut religiozitatea, asa ca suntem tot mai des loviti de cataclisme, schimbari politice nefavorabile si terorism. Acestea sunt semne divine. Unii le inteleg, altii isi pun intrebari.

Cand sa citim Psalmii?
Apelam la Psalmi cand ne simtim necajiti, la vreme de boala, cand vrem sa slavim numele Domnului, sa ii impartasim dorinte ori sa ii multumim. Tot in Psalmi vedem ce inseamna increderea, timpul istoric, profetia, dar si pocainta.

Iertarea este o forma de iubire pe care Dumnezeu si-o arata in relatia cu oamenii. In Psalmi avem exemple de recunoastere a pacatelor, cat si de iertare.

Daca Psalmul 23 este recunoscut drept Psalmul Pastorului (Iisus este pastorul care se sacrifica pentru oile sale, oamenii), Psalmul 32 il are in centrul pe David.

Semnificatia Psalmului 32 – ratacirea lui David. De multe ori oamenii refuza sa mearga la spovedanie de rusine ca vor fi judecati pentru faptele lor. Mai nou apeleaza la Internet ca sa se spovedeasca on-line. Cica asa este modern. Haideti sa lasam deoparte preotul virtual si sa mergem in casa Domnului unde ne putem ruga si cere ajutor ca sa ne salvam sufletele. Preotul nu judeca pe nimeni, ci explica enoriasilor cu ce au gresit, indemnandu-I sa o ia pe calea dreptatii.

La fel David, dupa ce a comis adulter cu Barseba si a pus la cale uciderea lui Urie, incearca sa isi ascunda fapta de Dumnezeu. Ca si cum ar fi posibil! Dupa un an chinuitor in care isi ascunde faradelegile, se elibereaza in sfarsit de povara si recunoaste in fata Domnului: “Am pacatuit.” Din acest moment eliberator, realizeaza ca Dumnezeu este singurul lui sprijin. Si ramane alaturi de el pana la sfarsit.

Intoarceti-va la credinta!
Dumnezeu intinde mana oricarui pacatos reintors acasa dupa ce a ratacit cu gandul si cu fapta. Important este sa fiti deschisi si sinceri cand va recunoasteti pacatele. Si cu cat va pocaiti mai repede cu atat mai bine. Nu asteptati sa vina ziua de maine pentru a va pocai gandindu-va ca aveti timp sa va regretati faptele intunecate. Incepeti de azi sa va curatati sufletul de pacate pentru ca maine este o zi, dar nu pentru toata suflarea omeneasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.