Culoarea reprezinta un factor esential al optimizarii conditiilor de viata si de munca ale oamenilor. Cand vorbim despre culoare, ne gandim, prima data, la culorile de tip cromatic, adica toate tonurile si nuantele din care nu fac parte culorile alb-negru-gri.

Dupa cum se observa din viata de zi cu zi, manifestam preocupare pentru sensibilitatea cromatica si pentru culorile cromatice. Existenta si activitatile noastre cotidiane le impletim cu, culoarea si culorile cromatice, in special si nu ne putem imagina in afara acestui univers.

Culorile cromatice sunt integrate in structura personalitatii noastre si ne-am simti grav afectati daca am fi frustrati de ea. Considerati ca putem trai doar intr-o lume a intunericului sau acromatica, creionata doar in nuantele sumbre ale griului ?

Imposibilitatea de a trai intr-o lume dominata doar de culorile alb, negru si gri se datoreste faptului ca oamenii sunt fiinte diurne si desfasuram activitati numai pe fondul luminii – fie naturala, fie artificiala – care faciliteaza, functionarea aparatului vederii cromatice. Animalele cu vedere nocturna, cum ar fi cainele si pisica pot completa absenta sensibilitatii cromatice, ele avand capacitatea de discriminare a obiectelor pe fondul ,,intunericului’’ dar si prin miros.

Persoanele care si-au pierdut vederea total sau au tulburari grave a perceptiei cromatice inteleg cel mai bine acest aspect. Este foarte greu de suportat, fie doar si gandul ca putem fi lipsiti de posibilitatea de a vedea. Lipsa vederii si a perceptiei cromatice creeaza dereglari la nivelul comportamentului locomotor si al miscarilor in raport cu obiectele din jur. In acelasi timp ne lipseste una din cele mai importante surse de trairi emotionale si de satisfactii estetice. Exclamatia ,,Ce frumos este’’ nu ar mai putea exista.