Rugaciune la ziua de nume sau de nastere

Cand se naste un copil, majoritatea parintilor aleg cu grija numele urmasului lor. In trecut fiecare era numit cu o porecla, un simbol,  o chemare data in functie de ceea ce reprezenta persoana respectiva in ochii celor care faceau alegerea.

Astazi un copil primeste la maternitate un nume, dar acesta devine „oficial” o data cu botezul.  Putem spune ca micul suflet devine crestin o data cu taina botezului realizata in numele Sfintei Treimi. Tot acum primeste de la Dumnezeu un inger pazitor care il va insoti intreaga existenta terestra.

Numele de botez este important pentru ca in spatele lui se ascunde un destin. Biserica ne indruma sa alegem un singur nume  pentru ca doua sau mai multe complica soarta celui botezat.

Se spune ca cine primeste la nastere doua nume are o viata dubla sau doua casnicii, dar si mai multe obstacole in viata. Cel mai potrivit pentru copil este un nume de sfant care sa il protejeze de-a lungul vietii alaturi de ingerul sau trimis la botez.

Daca purtati nume de sfant sau aniversati implinirea unei varste, exista o rugaciune speciala care se rosteste cu aceasta ocazie.

Rugaciune la ziua numelui

Dumnezeule Preasfinte, cum voi putea sa-Ti multumesc cu vrednicie pentru viata ce mi-ai dat?

Tu m-ai scos din intunericul nefiintei si viata mea este un dar al bunatatii Tale, care m-a pazit pana acum, ma sprijineste in necazuri si-mi intampina trebuintele.

Tu esti Cel ce priveghezi asupra mea, indreptezi pasii mei in calea binelui si ma aperi de ispite.

Cand ma ratacesc, Tu ma intorci in calea poruncilor Tale,- cand ma poticnesc, Tu ma sprijinesti; cand cad, Tu ma ridici,- si cand pacatuiesc, Tu ma intorci si-mi deschizi parintestile Tale brate.

O, cat de multe sunt datoriile mele catre Tine, pentru ca mi-ai dat viata si mi-ai dat in toate zilele semne despre parinteasca Ta bunatate si ingrijire.

Plin, asadar, de vie recunostinta, Tie iti inchin toate zilele vietii mele, si mai ales aceasta zi de sarbatoare pentru mine, si ma rog cu umilinta ca bunatatea Ta sa nu ma paraseasca in tot timpul vietii mele, si intelepciunea Ta sa ma povatuiasca totdeauna in calea binelui si fericirii, pentru rugaciunile si mijlocirile sfantului (numele sfantului al carui hram il porti) si ale Preacuratei Maicii Tale. Amin.

Un răspuns la „Rugaciune la ziua de nume sau de nastere”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.