Rugaciunea inimii sau rugaciunea lui Iisus

Oamenii intreaba adesea: “Ce rugaciune trebuie sa rostesc? Cum trebuie sa ma rog ca sa primesc un raspuns? La ce Biserica sa merg ca sa fiu auzit si sa mi se implineasca dorintele?”

Indiferent la ce biserica te rogi, nu te duce acolo de ochii lumii, ci pentru sufletul tau. Indiferent ce rugaciune spui, nu o recita ca pe o poezie, ci increde-te in ea.

Dar ca orice crestin-ortodox, vei invata “Tatal nostru”, “Imparate ceresc” si alte rugaciuni incepatoare.
Iar una dintre ele trebuie sa fie obligatoriu si “Rugaciunea lui Iisus” sau “Rugaciunea inimii”.

De ce se numeste astfel? Pentru ca ne rugam lui Iisus Hristos din inima. In scurta rugaciune adresata Domnului, recunoastem doua lucruri esentiale.

Mai intai acceptam natura divina a lui Iisus. Apoi recunoastem natura umana inclinata spre pacat. Pentru ca orice muritor de rand, incepand cu Adam si Eva a ratacit cu gandul si cu fapta.

Cu ce ne ajuta Rugaciunea Inimii? Parintele Mina Dobzeu a inceput sa propovaduiasca “Rugaciunea lui Iisus” dupa ce obtinut binecuvantarea Patriarhului Teoctist.

Observand ca tinerii de azi sunt sovaielnici in credinta, ne invata pe noi toti cum sa rostim aceasta rugaciune miraculoasa: cu respiratia si cu inima.

Cu respiratia inseamna astfel:
“Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu (aici inspiram)
Miluieste-ma pe mine, pacatosul.” (si expiram)

De asemenea, recomanda un exercitiu zilnic de 15 minute pe care sa il dedicam rugaciunii pana mintea coboara in inima.

Cum se procedeaza? Daca va aflati acasa, in singuratate, rostiti Rugaciunea inimii cu voce tare, stand in genunchi si cu mainile aduse la piept.

In public insa, rostiti-o in gand, adica cu inima ca sa nu fiti ironizati. Oamenii care ajung pe o treapta spirituala mai inalta, leaga aceasta rugaciune de pulsul inimii.

Etape preliminare rugaciunii inimii. Pentru a rosti rugaciunea, trebuie sa fim crestini evlaviosi, sa mergem regulat la Sfanta Liturghie si sa ne spovedim.
Si ca sa aiba efect, mintea trebuie sa ii patrunda intelesurile, iar inima sa o simta.

Astfel vointa, insusirea sufletului, imbina ratiunea cu afectiunea. Asa ne invata Parintele Mina sa ne rugam. Si batand constant la usa inimii, aceasta isi va deschide portile pentru Rugaciunea lui Iisus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.