La 50 de zile de la Invierea lui Iisus si 10 de la Inaltarea Domnului, credinciosii ortodocsi praznuiesc Pogorarea Sfantului Duh asupra apostolilor.

Atinsi de duhul sfant cu limbi de foc, apostolii incep sa propovaduiasca credinta ortodoxa in toate limbile lumii.

Sarbatoarea pogorarii duhului sfant se numeste Rusalii sau Cincizecime. Ea semnifica biruinta vietii asupra mortii, infiintarea Bisericii ca loc de cult pentru crestinii de rit ortodox si rascumpararea din pacat a celor care cred in Hristos.

Rolul Duhului Sfant printre oameni.

O data cu instituirea Bisericii ca loc de rugaciune, crestinii au un locas de cult in care sa il cheme pe Creatorul tuturor lucrurilor. Biserica lui Hristos este potrivit parintilor sfinti “Duhul sfant traind in omenire.”

Aici avem posibilitatea sa devenim crestini adevarati prin taina botezului, sa ne spalam de pacate prin taina spovedaniei, dar sa si primim impartasania divina band din sangele Lui Iisus si mancand din trupul Sau.

Prin intermediul Duhului Sfant, noi, oamenii il activam pe Hristos in propria fiinta. Prin har, crestinii se invaluie de cele sfinte si din simple trupuri capata esenta divina.

Rusaliile ne ajuta sa intelegem mai bine ca Biserica nu este doar o institutie clerica in care mergem pentru a lua parte doar cu trupul la slujba. Este mai mult decat o parohie, o comunitate a credinciosilor. Pentru ca Biserica in esenta ei este Trupul lui Hristos in care salasluieste Duhul Sfant.

Vechimea Rusaliilor.

Una dintre cele mai vechi sarbatori crestin-ortodoxe, Rusaliile sunt praznuite inca din vremea Apostolilor. Pana in secolul al cincilea era sarbatorita la aceeasi data cu Inaltarea, pentru ca apoi sa devina o sarbatoare separata, de sine statatoare.

Cum serbeaza romanii Rusaliile?

Credinciosii merg la Biserica de Cincizecime cu ramuri de tei sau de nuc. Aceste crengute sfintite simbolizeaza limbile de foc pogorate asupra Apostolilor, dar si puterea Duhului Sfant.

In locul apostolilor care propovaduiau candva crestinismulul in toate limbile lumii, aceasta sarcina a revenit ierarhilor Bisericesti.

Inca din ziua Pogorarii Sfantului Duh, Petru a reusit printr-o cuvantare sa converteasca la crestinism 3000 de oameni. Astfel a luat nastere prima Biserica crestina la Ierusalim numita Maica tuturor Bisericilor.

Incepand cu taina botezului, orice crestin primeste darul Sfantului Duh. Din momentul Botezului  ne unim spiritual cu Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Sfantul Duh.

In traditia populara Rusaliile sunt asemuite cu ielele, acele spirite care locuiesc in preajma izvoarelor. Sunt considerate periculoase pentru ca reusesc sa ia mintile oamenilor prin cantecele lor. Multi se tem de scaldat in aceasta zi, oamenii din popor spunand ca de Rusalii pericolul de inec este major.

 Si tot ielele reusesc sa duca oamenii intr-un fel de transa hipnotica si sa ii imbolnaveasca. Se mai spune despre ele ca sunt aducatoare de ploi.

Dar toate acestea sunt superstitii din popor, iar oamenii nu trebuie sa se lase mai mult influentati de obiceiurile populare, cat trebuie sa asculte cuvantul Bisericii.