Anul calendaristic gregorian numara 365 de zile, cu exceptia anilor bisecti. Pe parcursul acestuia, crestinii de rit ortodox celebreaza o serie de sfinti. In functie de importanta lor, sfintii sunt trecuti in calendar cu o cruce rosie sau neagra. Pentru ca multi oameni au conceptii gresite despre sarbatori e bine sa facem cateva lamuriri. Unele persoane cred mai mult in datinile populare decat in Biserica pentru ca asa stiu ei de la bunici. Din start este bine sa intrebati un preot de cate ori va indoiti de ceva.

De exemplu duminicile sunt intotdeauna trecute cu rosu in calendar. Dar sunt oameni care, prin natura muncii lor nu se pot odhini in aceasta zi. Si cum este imposibil sa ne sustragem de la indatoririle de serviciu, Biserica ne ofera o solutie ca sa lucram in beneficiul sufletului. Castigurile obtinute in astfel de zile pot fi date saracilor sub forma de milostenie.

O alta problema la care multi nu au raspuns se refera la ziua de vineri.  Din batrani s-a transmis obiceiul de a nu spala vinerea. Faptul ca se posteste nu implica nici un ritual bisericesc care sa interzica spalatul sau alte activitati casnice.

Mai grav este ca multi nu stiu de ce se posteste miercurea si vinerea. Miercuri l-a tradat Iuda  pe Domnul nostru Iisus Hristos, iar vineri a fost rastignit. Cei evlaviosi tin si lunea in cinstea Fecioarei Maria. Unul dintre acestia era parintele Argatu.

Acum suntem la inceputul postului care marcheaza cea mai importanta sarbatoare din an: Sfintele Pasti.

Pe masura ce zilele din calendar trec, vom lamuri impreuna semnificatia fiecarei sarbatori si a sfintilor insemnati in calendar cu o cruce rosie. Celelalte zile cu negru sunt obisnuite. Marcheaza faptul ca unii sfinti sunt mai importanti decat altii. Doar in caz ca unul dintre acesti sfinti ne-a ajutat sau vreunul dintre credinciosi ii poarta numele,  nu este gresit sa respectam data la care este amintit sfantul respectiv.

Dar haideti sa luam treptat sarbatorile, iar cand aveti ceva de intrebat, pana sa apelati la vreun slujitor al Bisericii, puteti adresa nelamuririle voastre pe www.artarelaxarii.ro.