Sf. Gheorghe, celebrat din Romania si pana in Asia.

Unul dintre cei mai cunoscuti si onorati sfinti crestini este Sf. Gheorghe. Despre viata Sf. Gheorghe nu se stiu multe. Dar Biserica Ortodoxa si Romana-Catolica il celebreaza an de an pe 23 aprilie. Tot el a devenit sfant ocrotitor pe taram britanic, la greci, in Moldova, Etiopia, Palestina, Portugalia, Rusia si alte cateva state si orase.

Astazi, in cinstea sfantului biruitor in credinta ortodoxa, unul dintre cele trei brate care se varsa din Dunare in Marea Neagra ii poarta numele.

Cine este Sf. Gheorghe?

Sf. Gheorghe s-a nascut intr-o familie crestina din Capadocia. Fiu de general roman, Sf. Gheorghe insusi a fost general in armata lui Diocletian. A devenit protector al armatei engleze incepand cu secolul VIII, dupa traducerea “Faptelor” in anglo-saxona. Iar in prezent steagul Angliei are la origine crucea Sfantului Gheorghe.

De ce a fost inchis si condamnat la moarte Sf Gheorghe?

Majoritatea sfintilor pe care ii celebram in calendarul crestin au fost martirizati in numele religiei. Iar Sf. Gheorghe nu face exceptie de la regula.

El a fost intemnitat de Imparatul Diocletian dupa ce Sfantul Gheorghe s-a ridicat impotriva  hotararilor anti-crestine de la Nicomedia (303).
Si dupa ce a fost chinuit, umilit si otravit, i s-a dat pedeapsa ultima: decapitarea.

Inainte sa moara a inviat un detinut aflat in aceeasi inchisoare cu el. Din acel moment sotia imparatului Diocletian a trecut la ritul ortodox si a fost condamnata la decapitare impreuna cu Sf. Gheorghe.

Adesea sfantul este infatisat de catre Biserica pe un cal, inarmat cu o sulita. El doboara un balaur feroce. Conform legendei, fiara traia langa orasul Selena, din Libia. Locuitorii erau nevoiti sa sacrifice oi pentru a-l hrani pe fiorosul balaur in schimbul propriei vieti. Numai ca un tanar viteaz a avut curajul sa rapuna animalul.

Imaginea cu Sfantul doborand balaurul apare la toate bisericile cu Hramul Sf. Gheorghe.

Biserici din Romania cu Hramul Sf. Gheorghe.

In Focsani exista o Biserica cu hramul Sfantului Martir. Ea este asezata simbolic in mijlocul Cimitirului Sudic din Municipiul Focsani. Credinciosii care o frecventeaza inalta rugaciuni necontenite Sfantului Gheorghe in memoria celor adormiti.

In Navodari exista o alta biserica cu Hramul Sf. Gheorghe.
Iar in Bucuresti sunt cateva biserici inaltate in cinstea sfantului. Una dintre ele se afla chiar in centrul capitalei si aduna multi credinciosi, in special vinerea. Timp de sapte saptamani, fiecare slujitor al Domnului inalta la Ceruri o rugaciune catre Iisus. Ruga se rosteste in fata a 33 de lumanari aprinse in fata bisericii.

Oamenii isi pun cele mai  arzatoare dorinte in timp ce privesc flacara lumanarilor.
Cu credinta si rabdare totul se infaptuieste. Dar mai intai trebuie sa fiti atenti la ce va doriti.

Si inca ceva: faceti fapte bune pentru ca cine vrea sa i se indeplineasca cererea, mai intai trebuie sa ofere.