Sfanta Sarbatoare a Pastelui

Istoria Pastelui

Cea mai importanta sarbatoare din calendarul crestin este Pastele.
Sarbatorit din anul 1400 i. H., Pastele s-a celebrat in orice zi din saptamana pana in anul 325 i.H.

O data cu Consiliul de la Niceea invocat de Imparatul Constantin, Pastele va fi serbat doar duminica, intre 22 martie si 25 aprilie.
Legea pascala emisa de Imparatul Constantin a stabilit ca Pastele sa fie serbat in prima duminica dupa luna plina sau o data cu echinoctiul de primavara.

Sapte secole mai tarziu, lumea crestina se imparte in doua mari tabere: catolici si ortodocsi. Din 1582, Papa Grigorie al XIII-lea, la sfatul unor astronomi, schimba data echinoctiului de primavara. Asa se produc confuzii, pentru ca unele popoare adopta in continuare calendarul iulian, pe cand altii trec la “stilul nou”.

Treptat este adoptat calendarul gregorian in toata lumea. Totusi rusii pastreaza si in prezent vechiul calendar.

In Romania se trece oficial la stilul nou in 1919. Spre deosebire de evrei care serbeaza Pastele la data fixa, noi romanii il celebram intotdeauna in prima duminica dupa luna plina.
Dar importanta este semnificatia Pastelui si nu faptul ca este o sarbatoare cu data mobila.

Etimologia cuvantului Paste

In ebraica “pesah” inseamna trecere. Mai tarziu englezii s-au referit la trecerea Domnului prin expresia „Passover”. Catolicii au utilizat termenul de “passion” pentru a  desemna suferinta, iar  grecii pe cel de “pascho” cu acelasi sens.

In prezent pentru lumea crestina Pastele se refera la Invierea Domnului Iisus Hristos. Iar alaturi de Craciun, cand serbam nasterea lui Iisus, Pastele ramane principala sarbatoare din calendarul ortodox.

Semnificatia mielului pascal

Iisus este vazut in Biblie ca Miel al lui Dumnezeu pentru ca si-a varsat sangele pentru noi toti, indiferent ca suntem crestini, musulmani sau de alta orientare religioasa.

Cine nu serbeaza Pastele?

Si totusi Pastele nu este serbat de toate popoarele. Asa cum stim, exista mai multe religii pe Glob, dar si secte. Unele dintre ele nu serbeaza Pastele.
Desi cred in Iisus Hristos, culte crestine precum Biserica Mormona, Martorii lui Iehova si Adventistii nu serbeaza Pastele.

De asemenea nici Islamul nu are in calendar un moment special care sa recunoasca Invierea lui Iisus. Pentru ei Iisus este unul dintre profetii care au trait pe acest Pamant si atat. Iar musulmanii cred in Mahomed, cel care a propovaduit Coranul in lumea araba.

Saptamana luminata. Traditii si obiceiuri din popor

Imediat dupa duminica Pastelui trecem in Saptamana luminata. Credinciosii spun ca in aceasta perioada se deschid portile Raiului si raman astfel o saptamana intreaga. Cei tinuti in lumea intunericului de la Adam si pana la Mantuitorul Iisus Hristos sunt primiti in Rai.

In Duminica Tomei, cunoscuta si ca Pastele Mic sau Drustele sunt amintiti cei plecati dintre noi.
Totusi nu va amagiti sperand ca cei care au raposat in Saptamana Luminata scapa de Judecata. Romanii au multe traditii si obiceiuri, insa prea putine sunt adevarate. Cum fals este si faptul ca dupa Paste trebuie sa tinem trei marti si trei joi.

Duhovnicul este cel care ne poate lamuri cu privire la orice datini religioase. Asa ca, inainte sa aplecati urechea la gura satului, mergeti la Biserica si intrebati preotul.

Cum ne rugam intre Inviere si Inaltare?

Asa cum se stie, timp de 40 de zile, de la Inviere si pana la Inaltarea lui Iisus vom folosi cu evlavie urmatoarea rugaciune, rostita de trei ori:

Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand
Si celor din morminte, viata daruindu-le.
Amin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.