Singuratatea vazuta ca boala sufleteasca

Motto: „Dragostea este misterul intre doi oameni, nu asemanarea dintre ei” (Magicianul de John Fowles)

Problema singuratatii a fost dezbatuta in fel si chip de psihologi, sociologi si alti specialisti. Desi o parte dintre oameni au un partener de viata, exista situatii cand cei implicati intr-o relatie sunt incompatibili si se despart. Un astfel de caz il reprezinta caracterele similare sau opuse. Intr-un cuplu  in care intervine rutina inevitabil se produce ruptura.
Indiferent ca esti singur de vreme indelungata sau despartit recent, singuratatea provoaca depresie si suferinta, creeaza complexe, aduce descurajare si tristete. Din acest motiv ea este vazuta ca o boala a sufletului.

Oamenii singuri fac efortul sa accepte povara singuratatii, iar o parte dintre ei apeleaza la un consilier sau  psiholog pentru a se trata de singuratate.
Zeci de milioane de persoane singure inca mai spera sa isi gaseasca alesul inimii.
Dar cand anii trec, la fel si tineretea, apare intrebarea fireasca pentru ambele sexe: unde au disparut toti celibatarii.
Desi exista multi oameni singuri, atunci cand cauti perechea potrivita, rareori o gasesti.
Explicatia este urmatoarea:
Societatea urbanizata in care traim ne izoleaza fata de semeni.

Pe de-o parte aparitia mijloacelor moderne de comunicare ne separa in spatiu si timp de familie, prieteni si alti cunoscuti.
In loc sa stam de vorba fata in fata cu alti oameni, preferam sa ne ascundem in spatele identitatii de pe Messenger sau Facebook.

Daca in trecut majoritatea locuiau in orase mici si sate unde era usor sa socializezi, acum simtul vecinatatii – al apartenentei la o zona – este pe cale de disparitie.
Unde mai sunt vremurile cand toti se salutau pe strada, studiau in aceleasi scoli, frecventau aceleasi locuri, se indragosteau pentru ca apoi sa intemeieze impreuna o casa durabila, o familie?

Izolarea sociala ne arata din ce in ce mai des de ce este greu sa intalnesti oameni. Si totusi acest raspuns plauzibil nu aduce o rezolvare viabila la problema: de ce oamenii sunt atat de selectivi?

Odinioara iubirea romantica era un ideal greu de atins. Cuplurile se casatoreau din motive practice: ca sa aiba copii, din motive financiare, de prestigiu social etc.

Deoarece divortul era privit ca un pacat capital, oamenii divortau in cazuri exceptionale. In prezent lucrurile s-au schimbat, iar nepotrivirea de caracter este un motiv des invocat la tribunal.

Oamenii de azi nu se mai grabesc sa isi uneasca destinele prin taina cununiei. Cantaresc bine avantajele si dezavantajele acestui pas major pentru ca mariajul inseamna responsabilitate, nu doar niste  acte la starea civila. O casatorie reusita din toate punctele de vedere aduce fericirea si implinirea sufleteasca, nu mai este vazuta ca un scop in sine. Astfel oamenii au devenit mai selectivi si isi asteapta perechea ideala mai mult timp.

Daca  un barbat cauta un fizic de invidiat in perechea ideala, femeile au o alta perpectiva asupra  barbatului potrivit.

Ele aspira spre cineva cu bani, cu o pozitie sociala inalta. Majoritatea femeilor accepta sa cunoasca un avocat sau doctor, mai putin dotat fizic, decat sa iasa cu un portar „bine facut.”

Diferentele sociale si culturale sunt si ele un criteriu in alegerea perechii ideale.
Dar un caz concret suna astfel:
Un domn intalneste la un moment dat fata visurilor lui. Iata in continuare ce constata in final:
„M-am simtit extrem de norocos când am început sa ma întâlnesc cu B. Ea era ca în visurile oricarui barbat: avea o fata frumoasa, era înalta, avea parul lung si negru, picioare lungi si subtiri. În prima noapte când am fost cu ea în intimitate am crezut ca am murit si am ajuns în rai!”

Mi-a luat cam o luna sa îmi dau seama de cruda realitate. Am început sa îmi dau seama cat de ingamfata era.Ea credea ca toata lumea trebuie sa fie la picioarele ei pentru ca e frumoasa.”
Evident ca aceasta relatie nu a durat mult timp. Domnul citat a constatat ca frumusetea fizica nu este singura calitate umana pe care trebuie sa o caute la o femeie.

O femeie se schimba fizic in timp, pe cand o personalitate charismatica si spirituala ramane la fel si peste cateva decenii.
Aveti grija ceea ce va doriti. Nu intotdeaua oamenii chipesi, aratosi sunt obligatoriu placuti. La fel cum nu toate fetele frumoase sunt materialiste ori plicticoase asa ca domnisoara B.

Insa nu uitati un lucru esential: nimeni nu e perfect! Fiecare om are niste calitati si defecte. Treceti peste asteptarile superficiale vis-a-vis de partenerul potrivit si fiti realisti atunci cand va decideti daca el este alesul.
Pentru ca cine sta sa caute perfectiunea prea mult este normal sa se trezeasca singur la un moment dat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.