Starea de sanatate

,,Sanatatea este armonia functiilor, asa cum frumusetea este armonia formelor corpului, asa cum adevarata bunatate este armonia sentimentelor si adevarata intelepciune este armonia intelectului” – N. Pende

Grija pentru sanatate este la fel de veche, pe cat de veche este si conditia umana. Cel putin asa ar trebui sa fie si in zilele noastre, dar practica infirma acest lucru. Am inceput sa lasam sanatatea pe un alt plan, in favoarea obtinerii unor valori materiale (bunuri mobile, imobile etc). Muncim mult, chiar foarte mult, plecam dimineata devreme si ne intoarcem seara tarziu acasa. Se acumuleaza stres, oboseala, corpul nu mai are timp sa se refaca pentru ca nu ii mai acordam timpul necesar. Toata umea spune ca sanatatea reprezinta darul cel mai frumos cu care ne-a inzestrat natura, dar din nefericire cea mai prost pazita, motiv pentru care se si pierde asa usor. Vrem sa fim sanatosi, sa traim mult (unii se cred chiar nemuritori), si sa traim si bine.

Indepartarea de natura

,,Codru-i frate cu romanu” – este binecunoscuta propozitie pe care o stim cu totii din folclorul romanesc. Adevarat este ca oamenii au trait milioane de ani in comunitate cu natura, cu fauna, cu vegetatia ei si normal este ca ei sa-si extraga cele necesare traiului, sa se imbrace, sa se hraneasca si sa locuiasca tot in natura. Si tot din natura sa ia cele trebuincioase pentru a rezista bolilor si pentru a-si apara, conserva si intari sanatatea. Din pacate oamenii sau indepartat de natura si de respectarea legilor naturale sau divine.

Starea de sanatate

A fi sanatos inseamna ca toate functiile organismului sa lucreze la un nivel foarte bun. Multi contemporani cred ca sanatatea reprezinta doar absenta simptomelor, sau a oricarei stari de boala. ,,Nu ma doare nimic inseamna ca sunt sanatos”, este gresit acest mod de gandire. Pe langa lipsa starilor de boala este imperios necesar ca functiile organismului nostru sa se afle intr-o stare de echilibru, energiile vitale sa fie armonioase, precum si cele mentale si sufletesti. Chiar daca nu suferim de oboala anume, daca sufletul nostru nu este impacat cu o anumita stare a lucrurilor, suntem nelinistiti, avem ganduri care nu ne dau pace, acest lucru in timp se va transforma in boala.

Energia si vitalitatea corpului

A fi sanatos presupune sa ai capacitatea de a-ti desfasura toate activitatile in care esti angajat in bune conditii, sa poti fi util atat tie cat si semenilor tai. Cu cat gradul de vitalitate al unei persoane este mai ridicat cu atat nivelul sanatatii este mai mare. Vitalitatea corpului este data de energia de care dispune corpul la un moment dat.
Articolul urmator exploreaza ,,starea de boala” in care veti face o comparatie cu starea de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.