Stim sa ,,citim” culorile?

Dintre toate calitatile, despre culoare este cel mai dificil de vorbit (Aristotel)

Zilnic suntem inconjurati de culoare, de la alegerile pe care trebuie sa le facem pentru noi, pana la reclamele de tot felul afisate in varii spatii. Exista multe culori si de combinatii dar cunostintele noastre despre cum ne pot ajuta ele sunt reduse. ,,De ce ai ales aceasta culoare a masinii si nu alta? Pentru ca asta imi place. Si de ce iti place asta si nu alta? Asa ma simt eu bine”.
Suntem constienti de actiunea culorilor asupra noastra.  Unele ne linistesc, altele le folosim pentru a atrage atentia. Deschiderea catre terapiile complementare a trezit ideea ca ne pot face bine, iar expertii in domeniu spun ca orice culoare influenteaza sanatatea si dispozitia datorita energiilor de care dispun. Culoarea are un rol major in viata noastra, incepand cu relaxarea si terminand cu sanatatea, ele ne pot ajuta, dar nu pot face minuni.

Culoarea din magazin

Cunoastere aprofundata a culorilor ne ofera posibilitatea de a ne raspunde noua insine la raspunsuri pe care ni le punem cateodata. Uneori am avut de a ales intre o culoare si alta, incepand de la coloristica hainelor pe care le imbracam, culoarea peretilor din apartament si terminand cu experienta culorii masinii din showroom in care fiecare membru al familiei isi dorea o alta nuanta. Aceste alegeri nu sunt usor de facut cand ai de ales dintr-o paleta mai larga de culori si trebuie sa tii cont atat de propria ta perceptie dar mai ales a celor din familie. Dintr-un magazin am achizitionat un obiect de o anumita culoare si la iesire am constatat ca are o nuanta diferita. Cand am ales am perceput o culoare, la iesire s-a demonstrat ca nu prea ne mai place. Cum explicam acest fapt?

Mediul inconjurator influenteaza ,,citirea” culorilor

Mediul inconjurator este cel din imediata noastra apropiere, dar si ceea ce percepem in departare. Cand facem cumparaturi si alegem o anumita culoare, calitatea luminii din mediul in care ne aflam are mare influenta asupra culorii pe care vrem sa o alegem. In locuinte avem lumina unui bec sau a unui neon, iar perceptia noastra asupra culorii unui anumit obiect este diferit. O culoare studiata la lumina unui neon  difera in lumina soarelui. Putem deduce ca un obiect nu este caracterizat de culoarea acestuia. Perceptia noastra asupra culorilor din natura inconjuratoare este influentata de contrastul luminozitatii, de contrastele simultane, cele de saturatie. Acestea ne ofera noua posibilitatea de a percepe stralucirea unei culori functie de culorile din mediul inconjurator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.