Ce inseamna stresul toxic?


Spre deosebire de stresul psihologic prezent in viata fiecaruia dintre noi, stresul toxic nu este o boala. Dar este un factor declansator pentru cancer, boli de inima si afectiuni autoimune. Tot el ne scurteaza tineretea si determina inflamatiile.

Conform cercetatorului H. Sies, organismul uman  se intoxica atunci cand nu beneficiaza de suficienti antioxidanti. A face abuz de hrana si a consuma calorii goale este un obicei daunator care conduce la ceea se numeste stres toxic. Cel putin asta a descoperit Sies in 1985 cand a inceput sa cerceteze fenomenul.

Radicalii liberi.

In stransa corelatie cu stresul toxic sunt radicalii liberi. Apeland la notiuni elementare de chimie si biologie, vom explica ce inseamna radical liber si cum se formeaza in organism.

Una dintre cele mai mici particule dintr-un organism viu se numeste atom sau molecula. Atomul nepereche (ex. atomul de oxigen sau hidrogen) cu un numar impar de electroni se numeste radical liber.

In anumite situatii radicalii liberi au efect benefic asupra organismului. Tot secretul este sa ii tinem sub supraveghere. Ei ne ajuta sa eliminam microorganismele daunatoare din corp. Iar ficatul se foloseste de aceste particule pentru a se detoxifia.

Si totusi radicalii liberi pot face ravagii, o data scapati de sub control. Favorizeaza bolile de inima, distruge celulele, ADN-ul si enzimele.

Colorantii, produsele alimentare care trec prin procese chimice elibereaza in corp radicali daunatori. Actiunea lor poate fi neutralizata cu ajutorul vitaminelor A, C, E, beta-carotenului, seleniului, zincului, magneziului etc.

Ceaiul verde este un puternic antioxidant care inhiba actiunea radicalilor liberi. La fel vinul rosu sau praful de cacao consumate cumpatat.

In momentul in care aceste particule unice isi cauta perechea intr-o molecula sanatoasa din jur, in organism se produc anumite modificari. Din acest punct incepe procesul de imbatranire. 80-90% dintre maladiile cronico-vegetative care produc imbatranirea sunt declansate de stres.

Vestea buna este ca noi oamenii avem puterea sa stopam evolutia imbatranirii apeland la antioxidanti. Ei au capacitatea de a neutraliza actiunea radicalilor liberi. Varsta, factorii de mediu si chiar nicotina declanseaza schimbari negative in organismul uman.

Cum sa ne ferim de stres?

Consumand legume si fructe, adica multi antioxidanti, radicalii liberi sunt tinuti sub control. O data cu ei nici stresul oxidativ nu ia amploare.
Plimbarile in natura, departe de praful marilor orase, renuntarea la fumat, odihna suficienta sunt alte mijloace esentiale pentru a ne proteja sanatatea.

De ce este periculos stresul oxidativ?

In afara faptului ca declanseaza cancer si alte boli trupesti, tot stresul oxidativ ataca encefalul. Afectiuni psihice precum Alzhemeier, Parkinson, schizofrenie si mai nou autism sunt rezultatul indelungat al stresului oxidativ.

S-a constatat ca encefalul este sensibil la leziunile produse de stres.
Creierul duce lipsa de antioxidanti si prin urmare sistemul nervos central are de suferit din aceasta cauza. Cu exceptia vitaminei C, in creier se afla prea putini agenti antioxidanti.

Identificat in 1943 de Leo Kanner, autismul a fost definit drept un “comportament infantil profund invalidant care atinge in special sexul masculin.“
Conform unui studiu, s-a constatat ca cei afectati de autism au fost expusi la minerale toxice precum plumb, aluminiu si cadmiu. Deocamdata cercetarile efectuate raman la stadiul de teorie, insa descoperirile de laborator nu sunt lipsite de logica.

Cantitatea mare de plumb creste producerea de radicali liberi si altereaza neurotransmitatorii, iar cel mai mult au de suferit copiii.

Din acest motiv este nevoie de o detoxifiere a organismului.
Si nu uitati de miracolul numit apa. 2 l de apa pe zi la temperatura camerei ajuta la detoxifierea organismului si la restabilirea sanatatii.