Nici o zi fara stres! Aceasta pare sa fie realitatea cruda dar adevarata. Din cauza lui inima, vasele de sange, plamanii, creierul, sistemul imunitar sunt afectate. Foarte multe boli au ca principal factor al aparitiei lor stresul. Factorii care conduc la aparitia stresului pot fi clasificati in interni si externi. La randul lor cei interni pot fi fizici (infectiile si inflamatiile din interiorul corpului) sau psihici. Din categoria factorilor externi fac parte durerile, temperaturile ridicate sau scazute, diferitele medii cu un grad ridicat de stres (locurile de munca). Zgomotul, aglomeratia, pericolele, aglomeratiile, amintirile unor evenimente neplacute, diferitele amenintari alcatuiesc stresul acut. Stresul cronic este reprezentat de asa zisa viata moderna dupa care alergam si ne vlaguim puterile zilnic.

Riscurile aparitiei depresiei
Printre factorii de stres cronic regasim: tensiunile de la locul de munca, problemele continue care apar in relatiile de cuplu, singuratatea, problemele financiare continue mai ales intr-o perioada prin care trecem in prezent. Imposibilitatea adapatarii la asemenea stari, conduce la aparitia si instalarea depresiei sau anxietatii.

Stresul diminueaza dorintele sexuale
Stresul acut creste riscul aparitiei problemelor cardiace cum ar fi anormalitati ale ritmului cardiac, atacurile de cord si chiar moartea. Creierul si intestinele se afla intr-o stransa relatie, care este mediata de aceiasi hormoni si de sistemul nervos. Stresul prelungit provoaca diareea, constipatia, balonarea, crampele, afecteaza diminuarea si chiar eliminarea dorintei sexuale. Sunt afectati atat barbatii cat si femeile, cu posibilitatea ca femeile sa nu poata ajunge la orgasm, si odata cu acest aspect este afectata si fertilitatea, pentru ca hormonii stresului actioneaza asupra functionarii hipotalamulsului, care secreta hormonii de reproducere. Barbatii sunt afectati prin aparitia impotentei. O reactie nepotrivita a corpului in anumite situatii stresate, face ca anumite substante chimice sa fie eliminate de creier care contracta muschii fini ai penisului si arterele acestuia. Astfel este redus fluxul de sange catre penis, si este marit cel din afara acestuia, motiv pentru care este redusa partial sau total erectia.

Memoria este victima stresului
Stresul afecteaza creierul si in special memoria. In situatii stresante iti pierzi puterea de concentrare, acasa, la serviciu, la scoala, in activitatile sportive si conduce la aparitia accidentelor de diferite forme. Copiii care au cea mai mare capacitate de a invata si asimila cunostinte, sunt foarte vulnerabili.

Aparitia bolilor de piele si a bolilor de dinti
Psoriazisul, acneea, eczemele, mancarimile, caderea parului sunt afectiuni ce pot apare ca urmare a aparitiei si instalarii stresului. Stresul este implicat si in aparitia paradontozei care este o afectiune a gingiilor care conduce la caderea dintilor.

Lipsa poftei de mancare
Stresul afecteaza procesul de alimentatie si greutatea unui individ. Ingrasarea exagerata si obezitatea sunt rezultantele aparitiei stresului. De foarte multe ori mesele devin tot mai neregulate, sunt inlocuite cu alcoolul sau cu fumatul in exces. Apare tendinta tot mai evidenta de a manca foarte mult, sarat sau foarte dulce, iar organismul asimileaza toate acestea si apare luarea in greutate. Chiar daca se respecta regimul alimentar, expunerea la un stres prelungit va conduce la efecte similare. Va fi de asemenea prezenta si pierderea apetitului, in acest caz aparand fenomenul invers obezitatii si anume slabirea.