Despre cromoterapie sau terapia culorilor am auzit cu totii. Stim ca verdele are un efect benefic asupra oamenilor, negrul simbolizeaza doliul, albastrul ne linisteste, rosul inseamna dragoste, energie s.a.m.d.

Atunci cand vine un copil pe lume, ne punem problema cum sa ii decoram camera. Majoritatea gandesc in felul urmator: daca este fata vopsim incaperea in roz, daca este baiat in albastru. Inainte de a trece la decizia finala sa vedem ce semnifica principalele nuante cromatice.

Fiecare culoare are o energie si o vibratie proprie. Din acest motiv nuantele diferite inspira emotii diferite. Si cum un copil este unic, cand vreti sa schimbati atmosfera din camera lui, nu vopsiti la intamplare peretii, ci tineti cont in alegerea dvs. de interesele, talentele şi nevoile acestuia.

Particularitati generale despre culori
Fiecare culoare se asociaza cu un punct cardinal, asa ca luati in considerare directia in care se afla camera copilului dumneavoastra. Ca o regula generala, camerele de nord şi de est sunt cel mai bine susţinute de culori reci cum ar fi albastru, verde si purpuriu.

Camerele de vest şi de sud sunt cel mai bine susţinute de culori calde precum rosu, portocaliu şi galben. Albul cuprinde toate celelalte nuante şi incurajeaza creativitatea. Albul are calitati de vindecare, in special atunci când este folosit în colţul de nord-est al camerei copilului tau.

Principalele culori si semnificatia lor

Rosul este o mare de energie, o culoare activa cu un efect stimulator asupra organismului. Nu este recomandat, de regula, in dormitoare, mai ales in camera copiilor pentru ca intrerupe somnul. Cu toate acestea, daca copilul dumneavoastra este letargic sau greu de motivat, rosul, de preferinta este potrivit pentru colţul de sud-vest al camerei copilului tau pentru ca stimuleaza energia. Rosul este adesea legat si de simtul olfactiv.

Portocaliul sugereaza fericirea, interacţiunea socială şi inspira optimismul. Este foarte potrivit pentru zona de joaca, fiind o culoare placuta si distractiva.
Aceasta culoare calda este potrivita pentru partea de sud a locuintei. Daca va place portocaliul, folositi-l  ca decor pe peretele de miazazi din camera copilului tau. Puteti vopsi intreaga incapere in portocaliu daca aceasta se afla în partea de sud a casei. Oranjul este adesea asociat cu simtul gustului.

Galbenul pune in miscare mintea si sprijina comunicarea şi concentrarea. Aceasta culoare stimuleaza studiul, asa ca este potrivita pentru birou. Nuantele de galben sprijina infiriparea unor relaţii durabile. Este o alegere excelentă pentru copiii mai putin sociabili si care au dificultati de exprimare atunci cand interactioneaza cu ceilalti. Galbenul este una dintre cele mai bune culori pentru dormitor şi poate fi utilizat într-un număr de direcţii, inclusiv nord-est, est, sud-est, sud sau sud-vest. Galbenul este adesea legat de vedere.

Verdele reprezinta natura si simbolizeaza echilibrul, abundenţa şi vindecarea. Verdele este foarte bine reliefat de pictori in tablouri, dar il putem admira si in mijlocul naturii. Verdele este eficient in camerele plasate in nordul locuintei sau in coltul de nord al incaperii. Aceasta culoare de tranziţie plasata intre albastrul rece si rosul cel cald este excelenta pentru armonizarea şi crearea de calm. Verdele este deseori legat de dorinţa de a atinge sau de a fi atins.

Albastrul are proprietati curative si induce sentimentul de calm si liniste. Deoarece are un efect de decantare din punct de vedere fizic, albastrul este o culoare ideala pentru dormitoare, în special pentru copiii care sunt activi şi vesnic preocupati de ceva, dar si pentru cei care suferă de anxietate. Albastrul impulsioneaza creativitatea si inspiratia, asa ca il puteti folosi din belsug în spatiile de joacă pentru copii. Albastrul este adesea legat de simtul auzului si este indicat in zona de vest si nord-vest a locuintei.

Indigoul este o culoare profund spirituala şi se foloseste în camerele acelor copii manati de o credinţă puternică. Indigoul este ideal pentru camera în care copilul se odihneste si se relaxeaza.

Cea mai linistitoare nuanta dintre toate este violetul. Violetul are un efect calmant, ceea ce face din aceasta culoare o alegere excelentă pentru dormitoare sau alte spaţii in care copilul incearca sa stea linistit. Strans legat de spiritualitate, violetul este potrivit pentru camera copiilor aflati in cautarea sensului vietii.

Atunci cand amenajam un spatiu mai putem tine cont si de particularitatile fiecarui semn zodiacal in plan spiritual, psihic si emotional.
Pentru a afla mai multe detalii despre energia culorilor, puteti consulta specialistii Valentina si Florian Ciupitu, consultanti la Arta Feng Shui Romania.