Armonie si sanatate

Sanatatea este o stare de completa bunastare fizica, mentala si sociala si nu consta doar in absenta maladiei sau a infirmitatii (Organizatia Mondiala a Sanatatii)

Sanatatea in viziunea altor filosofii

Dupa cum putem observa si din definitia OMS, sanatatea face referire la bunastare, la starea de bine. Cand ofera aceasta definitie, organismul mondial ia in considerare orice fiinta umana indiferent de rasa, religie, opinie politica, conditie economica si sociala. De aceea cu ajutorul dv. vrem sa aducem in discutie si spre intelegere si alte teorii despre viata si sanatate, cum ar fi principiile filosofiei si medicinei traditionale chineze care ni s-au parut foarte interesante. Medicina traditionala chineza se refera la fiinta in totalitatea sa, din toate punctele de vedere – intelect, corp si suflet. Tot medicina chineza spune ca ,,cel mai bun medic este acela care nu are nici un pacient”.

Armonia si mediul ambiant

Revenind la termenul de sanatate, putem spune ca din definitiile invatatilor tuturor vremurilor, ea este o stare de armonie interioara intre elementele care compun omul, adica intelectul si spiritul, dar si intre om si mediul ambiant. Mediul ambiant este atat cel apropiat noua (casa, gradina, curte) dar si cel exterior pe care il privim in departare. A fi sanatos inseamna sa fi lucid, presupune o stare de constiinta, iar armonia de care aminteam mai sus, elibereaza energia necesara vietii si mentinerea sanatatii.

Rosette Poletii spunea ca ,,pentru a atinge o asemena armonie, o stare de sanatate globala, sunt necesare aptitudinea de a comunica, accesul la informatie, posibilitatea de a trai si de a exprima propriile sentimente, de a cauta o semnificatie a Vietii”.

Asa societate, asa cultura, asa sanatate

A fi sanatos implica sa te adaptezi continuu la stresul ambiental atat din interiorul tau cat si din exteriorul tau. Pentru aceasta este nevoie sa te folosesti de toate resursele care iti sunt puse la dispozitie de societatea in care traiesti, de cultura in care te-ai nascut si cu care te confrunti. Toate presupun sa faci fata stresului impus de locul unde te misti, respiri, vorbesti, gandesti, actionezi. Dupa cum putem observa, un rol foarte mare in obtinerea unei stari de sanate bune, il confera cultura. O cultura care la noi incepe sa devina un lucru atat de ignisifiant si in care ies la iveala nonvalorile, incompetenta, etc. Asa societate, asa cultura, asa sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.