Tonalitatea melodiei creeaza emotiile

Scurtand un pic definitia stresului, fara a intra in teoriile specifice, vom intelege ca el reprezina reactia psihica la orice tip de schimbare. Privind schimbarile care au loc in jurul nostru, constatam ca suntem tot mai stresati si aici intervin suprasolicitarile senzoriale (zgomotul), informationala (toate tipurile de informatii inutile) si decizionala (nu stim cum sa mai gandim si ce decizii sa mai luam, mai ales cand intervin atatea tentatii si oferte care mai de care mai ispititoare). Pentru ca incercam sa ne ocupam de modalitatile prin care putem preveni sau elimina stresul din viata noastra, putem considera ca muzica ocupa un loc privilegiat in lupta cu stresul psihic. Ea reprezinta o adevarata arma impotriva stresului, imbracand forma muzicoterapiei.

Ce este o melodie

Melodie, muzica, ritm….hmm. Majoritatea oamenilor nu prea mai au timp sa faca diferenta intre acestea si nici nu stau sa aprofundeze fenomenul. Ei spun: ,,mie imi place melodia asta si imi face bine, ma linisteste” sau din contra ,,opreste muzica asta ca ma enerveaza teribil”. Melodia nu este altceva decat o insiruire, o succesiune de sunete pe care ascultatorii incearca sa o distinga.  Cand ascultam o melodie incercam sa o intelegem intai pe ea si pe urma intreaga piesa muzicala. Melodia reprezinta subiectul si cu cat el este mai interesant cu atat muzica, in speta piesa muzicala este urmarita pana la final. Nu putine sunt melodiile care evoca anumite idei sau simple fenomene cum ar fi furtuna, ciripitul pasarelelor, fosnetul frunzelor, toate trezind puternice sentimente.

Tonalitatea melodiei

Cea care ne creeaza emotiile pozitive sau negative, in audierea muzicii este tonalitatea majora sau minora a melodiei. Tonalitatile majore ale unei melodii sunt corelate cu emotiile pozitive, cu starile de avant sau de relaxare, pe cand tonalitatile minore ne introduc in starile de melancolie, dar si in emotiile negative, de resemnare sau/si incordare.
Marele Yehudi Menuhin afirma ca starea de ,,tensiune si de relaxare este construita direct, in armonia occidentala, prin alternanta dintre major si minor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.