Termenul de vitraliu se refera la sticla colorata, cat si la operele de arta din sticla. De-a lungul a mii de ani, vitraliul a fost aplicat aproape exclusiv la ferestrele de biserici şi alte monumente de conotatie religioasa. Realizate din panouri plate si utilizate ca ferestre, operele artistilor de vitralii includ structuri si sculpturi tridimensionale.

Vitraliile, sunt asemeni picturii, o artă ce nu poate fi pusa in aplicare de oricine. Ca sa fii autor de vitralii este nevoie de indemanare artistica pentru a concepe un design adecvat şi viabil, precum şi de abilităţi de inginerie ca sa asamblezi bucatile de sticla pictate. Un vitraliu trebuie să se încadreze perfect în spaţiul caruia ii este destinat pentru a rezista la vant si la ploaie.

Multe ferestre-vitraliu voluminoase au rezistat in timp ramanand intacte inca din Evul Mediu târziu. În Europa de Vest acestea constituie principala formă de artă picturala care a supravietuit.

Vitraliile religioase pot anima in biserici diferite fragmente biblice, dand viata ingerilor si altor personaje sfinte. Daca vitraliile impodobesc o sala de studiu, ele pot reprezenta cifre, aspecte din arta sau stiinta, iar daca se afla in locuinta dvs., acestea pot desemna elemente de flora, fauna sau peisaj.

Originile vitraliilor.
Sticla colorata a fost produsa din cele mai vechi timpuri. Egiptenii si romanii excelau la fabricarea de obiecte mici din sticla colorata. Siria a jucat un rol important in fabricarea sticlei, principalele sale centre de productie a sticlei fiind Sidon, Tyr si Antiochia. Muzeul britanic gazduieste unele dintre cele mai importante piese romane: Cupa Lycurgus ce lumineaza in violet si rosu si vaza Portland, care lumineaza in albastru noaptea.

In bisericile si manastirile din Marea Britanie au fost gasite vitralii incepand cu secolul 7. In anul 675 Papa Benedict a adus muncitori francezi ca sa lucreze la geamurile manastirii Sf. Petru construita la Monkearmouth.

Sute de bucati de sticla colorata si de plumb din secolul 7 au fost descoperite in Marea Britanie si la Jarrow.
În Orientul Mijlociu, industria sticlei din Siria a continuat în timpul perioadei islamice cu  centre de producţie localizate la Ar-Raqqah, Alep şi Damasc. Cele mai importante piese erau produse din sticla incolora si transparenta. Producţia de sticlă colorată în Asia de sud-vest a existat până în secolul al optulea. Atunci alchimistul Jabir Ibn Hayyān a dat 46 reţete din  sticlă colorată descriind producţia de tăiere de sticlă în geme artificiale.

Astazi vitraliile sunt felurite si impodobesc biserici, castele, manastiri, vile, birouri, cazinouri si alte case impunatoare. Varietatea de modele este nelimitata si se bazeaza atat pe latura creativa a artistului, cat si pe dorintele exprimate de cumparator.

Noi ne mandrim cu un artist de vitralii prelucrate manual. Numele lui este Daniel Andrei.
Domnul Daniel lucreaza vitralii pentru usi, lampi si tablouri in motive florale, clasice, abstracte sau moderne.
Si pentru ca Feng Shui este o arta milenara asemeni operelor lucrate din sticla, domnul Andrei Daniel poate sa conceapa si detalii ale sistemului Feng shui pentru a imbina arta, cu energia pozitiva si armonia.

Daca doriti sa vedeti mai multe modele de vitralii lucrate manual de domnul Daniel Andrei, accesati:

http://www.youtube.com/watch?v=KZOHsFwzt34

Iar cei dornici sa aduca in locuinta personala arta, il pot contacta pe maestrul Daniel Andrei la nr. de telefon: 0731 680 297.