Ziua Bunei Vestiri

Vestea cea buna din calendarul ortodox. La data de 25 martie crestinii ortodocsi celebreaza Buna Vestire sau Ziua in care salutam vestea nasterii Mantuitorului Iisus Hristos.

Arhanghelul Gavriil este trimis in Cetatea Nazaret din Galileea de catre Dumnezeu in calitate de mesager divin. El isi indeplineste misiunea anuntand-o pe „cea plina de har” ca peste fix noua luni va da nastere unui prunc pe nume Iisus.

Aceasta veste este relatata in Biblie de Luca  in anii 95-96 d.H. El scrie despre apropiata nastere a Sfantului Ioan Botezatorul, cat si despre venirea pe lume a lui Iisus.

Gavriil, vestitor al mantuirii oamenilor. Arhanghelul Gavriil coboara in decurs de sase luni de doua ori pe pamant. Prima data el se infatiseaza langa Ierusalim, unde locuia Zaharia pentru a-l anunta ca sotia lui, Elisabeta va avea un copil.

Dupa cateva luni, tot Gavriil merge la verisoara Elisabetei, Maria sa o instiinteze de nasterea lui Iisus. Pasajul biblic care nareaza dialogul dintre Gavriil si Fecioara Maria este astfel descris de Evanghelistul Luca inca din primul capitol: „Duhul Sfant se va pogori peste tine si puterea Celui PreaInalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care se va naste din tine, Fiul Lui Dumnezeu se va chema”. La acea vreme Maria era logodita cu Iosif si toata ziua si-o petrecea in post si rugaciune.

La intruparea lui Iisus ia parte Sfanta Treime pentru ca Tatal este numit Cel PreaInalt, iar Maria este umbrita de Sfantul Duh pentru ca actul creatiei sa poata avea loc.

Fecioara Maria nu se impotriveste vointei divine, ci accepta sa fie mama de Dumnezeu spunand: „fie mie dupa cuvantul tau.” Aici se incheie episodul biblic referitor la vestea cea buna.

Icoana Bunei Vestiri se afla la intrarea in Biserica ortodoxa si simbolizeaza intrarea in Rai. La portile Cerului cea care isi primeste enoriasii este Fecioara Maria. Gavriil tine un crin in mana, simbol al puritatii Nascatoarei de Dumnezeu. El se inchina inaintea celei pline de har al carei chip este luminat de o raza cereasca.

Incepand cu aceasta zi de primavara, taina mantuirii noastre este dezlegata.

Arhanghelul Gavriil sau omul lui Dumnezeu in limba ebraica poate fi considerat un vestitor universal. Daca pe Ioachim si Ana i-a anuntat ca vor avea o fiica pe nume Maria, iar lui Iosif i-a aparut in vis pentru a-l avertiza de nasterea lui Iisus, numele lui Gavriil apare si in Islam. Legenda sau nu, se spune ca in timp ce profetul Mahomed dormea in pestera, a fost vizitat de Gavriil. Ingerul i-a intins Cartea Sfanta si l-a indemnat sa rosteasca din ea ca sa o faca cunoscuta poporului sau.

In viitor Arhanghelul mai are o misiune de dus la bun sfarsit: sa vesteasca a doua venire a lui Iisus. Atunci cand se va auzi un sunet de trambita inseamna ca se apropie venirea Mantuitorului.

Dar cand se va intampla aceasta minune nu stie nimeni sa spuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.